Phenjan szerint puskaporos hordóvá változott a Koreai-félsziget

Az Egyesült Államok különmegbízottat küldött tárgyalni Dél-Koreába.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 06. 12:01
KIM Dzsong Un
Phenjan, 2023. március 28. Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ (k) a phenjani Atomfegyver Intézetben tesz látogatást 2023. március 27-én. MTI/EPA/KCNA/KCNA Fotó: KCNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét bírálta Phenjan Dél-Korea és az Egyesült Államok közös, a koreai partoknál rendezett hadgyakorlatait, a KCNA észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön azt közölte, hogy a két ország „puskaporos hordóvá változtatta a Koreai-félszigetet”.

Az amerikaiak vezette háborús uszítók akciói átlépték a tűréshatárt

– fogalmazott a hírügynökség közelebbről meg nem nevezett támadásokkal fenyegetőzve.

Mindeközben Szöulba érkezett Szung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai ügyekben illetékes különmegbízottja, aki a bejelentés szerint dél-koreai és japán tisztségviselőkkel egyeztet az észak-koreai fegyverfejlesztésekről és nukleáris kísérletekről.

A dél-koreai külügyminisztérium közleménye szerint Szung találkozott Pak Dzsin tárcavezetővel is. A megbeszélésen egyeztettek az észak-koreai törvénytelen pénzszerzések megakadályozásáról, amelyekkel Phenjan a rakétakísérleteit igyekszik finanszírozni. 

Ennek keretében a diplomaták kitértek a külföldön gyakorlatilag rabszolgamunkát végző észak-koreaiak ügyére is.

Emellett felszólították az Észak-Koreával jó viszonyt ápoló Kínát, gyakoroljon nyomást Phenjanra, hogy a kommunista állam visszatérjen a megrekedt nukleáris tárgyalásokhoz.

Ugyancsak csütörtökön, a megbeszélésektől függetlenül Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter leszögezte: Észak-Korea immár bármikor képes újabb nukleáris kísérlet végrehajtására, ezért meg kell erősíteni Dél-Korea védelmi kapacitásait.

A tárcavezető a parlament védelmi bizottságában tett felszólalása során azt vetette Phenjan szemére, hogy a dél-koreai–amerikai hadgyakorlatokat puszta ürügyként használja arra, hogy újabb fegyverkísérleteket hajtson végre.

A hét elején Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán közös tengeri hadgyakorlatot tartott a Koreai-félsziget déli partjainál lévő Dzsedzsu szigeténél, a kétnapos manőveren a többi között részt vett a Nimitz amerikai repülőgép-hordozó anyahajó is. Márciusban Észak-Korea több rakétatesztet is végrehajtott. Phenjan azt közölte, a felbocsátásokkal a Szabadságpajzs (Freedom Shield) elnevezésű, nemrég véget ért közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlatra akart reagálni.

A kommunista rezsim az ilyen manővereket a területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul „megsemmisítő fellépést” ígér.

 

Borítókép: az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (k) a phenjani Atomfegyver Intézetben tesz látogatást 2023. március 27-én. (Fotó: MTI/EPA/KCNA/KCNA)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.