Sokkoló felvételek láttak napvilágot lefejezett ukrán katonákról

Az egyik incidens valószínűleg a közelmúltban, Bahmut közelében történhetett, a Wagner-csoport harcosait gyanúsítják.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2023. 04. 12. 12:33
null
Bahmut, 2023. április 09. Ukrán katonák páncélozott harcjármûvel a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. április 8-án. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban két videó is napvilágot látott, amin a CNN szerint lefejezett ukrán katonák − feltehetően hadifoglyok − láthatók. A két incidens között feltehetően több hónap is eltelt, az egyik a közelmúltban, valószínűleg Bahmut környékén történt, míg a másikat a környezetből ítélve még nyáron vehették fel. 

Az első videót egy orosz Telegram-csatornán osztották meg, a leírtak alapján a Wagner-csoport harcosai készíthették. A videón két ukrán katona lefejezett holtteste szerepel egy megsemmisült katonai jármű mellett. A holttestek keze meg volt kötve a hátuk mögött. 

Megölték őket. Valaki idejött, és levágta a fejüket

− állapítják meg nevetgélve a felvételt készítő oroszok. Hangjukat eltorzították annak érdekében, hogy ne lehessen beazonosítani személyazonosságukat − írja a CNN. 

Orosz felhasználók szerint a videót Bahmut környékén készíthették, a kelet-ukrajnai városban és közelében az elmúlt hónapok legvéresebb harcai folynak, az orosz hadsereg pedig nagymértékben támaszkodik a Wagner-csoportra a műveletek végrehajtásakor. 

A második videón, melyet a Twitteren tettek közzé, valószínűsíthetően egy orosz harcos látható, amint késsel levágja egy ukrán katona fejét. 

A videó eleji hangok arra utalnak, hogy az áldozat még életben lehetett, amikor az incidens elkezdődött.

A felvételek nyilvánosságra hozatalát követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója, Andrij Jermak Twitter-bejegyzésében kijelentette, felelősségre fogják vonni a tetteseket. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) kutatóintézet hétfői hadijelentésében arról számolt be, hogy az orosz hadsereg továbbra is háborús bűncselekményeket követ el Bahmut környékén. Az elemzésben egy szintén a közelmúltban napvilágot látott képre utaltak, melyen egy karóra tűzött levágott fej látható, amely állításuk szerint egy ukrán katonáé. 

Az ISW ezt megelőzően Popászna közeléből is jelentett hasonló eseteket, ahol szintén a Wagner-csoport hajtott végre műveleteket a háború korábbi szakaszában. 

Egyes oroszbarát felhasználók szerint az ukrán erők felelősek az incidensekért. 

A háborúban álló feleket − az oroszokat gyakrabban, de az ukránokat is − több esetben vádolták már meg háborús bűncselekmények elkövetésével. Legutóbb március végén az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője beszélt arról, hogy a szakértőik által lefolytatott vizsgálatok alapján több hadifoglyot is kivégeztek az elmúlt időszakban.

Mélyen aggaszt bennünket, hogy a harcokon kívül önkényesen kivégeztek huszonöt orosz, illetve tizenöt ukrán hadifoglyot

− jelentette ki Matilda Bogner. 

Borítókép: Ukrán katonák páncélozott harcjárművel a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. április 8-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.