Szuperdrónokat telepítethetett Kína egy Taiwanhoz közeli bázisára

A legmodernebb kínai drónok komoly fenyegetést jelenthetnek az Egyesült Államokra nézve.

Magyar Nemzet
Forrás: The Washington Post2023. 04. 19. 17:00
Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világszerte is egyedülálló, még fejlesztés alatt álló haditechnikai eszköz a WZ-8 elnevezést kapta. Felderítésre és csapásmérésre egyaránt alkalmas lehet, és a gyorsasága a hangsebesség háromszorosát is túllépheti. A Pentagonhoz tartozó Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség kiszivárgott információi szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg hadrendbe állította a légijármű egységét egy olyan bázison, amely közel helyezkedik el a taiwani határhoz.

A washingtoni hírszerzés dokumentuma 2022-ben készült, és kémműholdak képei is megtalálhatók benne. A műhold által készített képeken jól megfigyelhető két WZ-8-as drón, amelyeket Sanghajtól körülbelül 350 mérföldre, egy kelet-kínai bázison tárolnak. A hírszerzés valószínűsíti, hogy a szuperdrónokat máris felderítő akciókon vethették be.

A Washington Post hangsúlyozza, hogy a CIA igazgatója, William J. Burns szerint Kína 2027-re kívánja megszerezni Taiwan területeit. A 2019-ben bemutatott szuperdrónokról a szakértők akkoriban úgy gondolták, hogy nem működőképesek. A legmodernebb WZ-8-asok, ha valóban bevethetők, a Taiwan körül állomásozó amerikai hadihajókra 

óriási veszélyt jelentenének egy esetleg konfliktus kialakulásával.

 

Borítókép: WZ-8 (Fotó:Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.