Titkos technológiát félt az USA a szovjet erőműben

Az Egyesült Államok arra figyelmeztette Oroszországot, hogy olyan amerikai technológiát rejt a zaporizzsjai atomerőmű, ami nem kerülhet orosz kezekbe.

Magyar Nemzet
2023. 04. 19. 16:36
null
Enerhodar, 2022. augusztus 8. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételrõl készült kép az orosz ellenõrzés alatt álló zaporizzsjai atomerõmûrõl a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fûtõcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erõk egymást vádolják a zaporizzsjai atomerõmû lövetésével. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok titkos nukleáris technológiával rendelkezik egy ukrajnai atomerőműben, és figyelmeztette Oroszországot, hogy ne nyúljon hozzá – ez derül ki abból a levélből, amelyet korábban az amerikai energiaügyi minisztérium küldött az orosz állami tulajdonú Roszatom atomenergetikai vállalatnak. 

A levélről beszámoló CNN azt írja, hogy az amerikaiak szerint komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, ha orosz kezekbe kerülnének ezek a műszaki anyagok.

Az nem derült ki, hogy a titkos technológia pontosan hogyan került egy szovjet erőműbe. Korábban az Egyesült Államok elismerte ugyan, hogy segített Ukrajnának néhány felújítási munkálatban, ilyen esetekben azonban aligha kerülhet nemzetbiztonságot is kockáztató műszaki termék egy idegen országba.

Külön érdekesség az is, hogy az Egyesült Államok felhívta az oroszok figyelmét arra, hogy rendkívül érzékeny információkhoz juthatnak, ami súlyos következményekkel járhat az amerikai polgárokra nézve.  

Európa legnagyobb teljesítményű erőműve jelenleg orosz katonák ellenőrzése alatt üzemel, de az épületben ukrán polgárok dolgoznak.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én.  (Forrás: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.