Tizennégy év csúszással üzembe állhat egy finn atomerőmű

A finn média által csak örökkévalóság-projektnek nevezett atomreaktornak eredetileg 2009-re kellett volna elkészülnie.

2023. 04. 15. 21:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök hajnalra befejeződött az Olkiluoto 3 végső tesztelése, amelynek során a maximális 1600 megawatt termelésről rövid időn belül 500-re csökkentették a teljesítményt, majd ismét a legmagasabbra emelték azt. A teszt célja az volt, kiderüljön, mennyire gyorsan lehet a termelést csökkenteni, ha azt a körülmények megkívánják. A próbaüzem a tervek szerint zajlott, mondta el a finn közmédiának az üzem kommunikációs vezetője. Johanna Aho hozzátette, az atomreaktor készen áll arra, hogy az apróbb hét végi beavatkozások után vasárnap megkezdje az üzemszerű áramtermelést a finn fogyasztók részére.

Ugyanakkor úgy fogalmazott az Ylenek, hogy az ünneplésre még várni kell a vasárnapi éles üzem beindulásáig.

Az óvatos fogalmazás indokolt, hiszen az elmúlt másfél évtizedben számos problémával szembesültek az atomreaktor építése és üzembe állítása kapcsán. A finn média által csak örökkévalóság-projektnek nevezett atomreaktornak eredetileg 2009-re kellett volna elkészülnie, a finn kormány 2005-ös döntése értelmében. Az építkezés még abban az évben megkezdődött, de az ütemtervet nem sikerült tartani, elsősorban tervezési és kivitelezési hibák, valamint szakemberhiány miatt. A sokéves kivitelezési csúszás után a hármas reaktort végül tavaly márciusban csatlakoztatták a főhálózatra. A reaktor szeptember végén érte el először a teljes teljesítményt, de a próbaüzem során is számos alkalommal kellett a végleges üzembe állítást elhalasztani. 

Legutóbb februárban fedeztek fel a blokk indításakor hibát az egyik biztonsági szelepben, ami miatt ismét csúszott az atomreaktor indítása.

Az Olkiluoto 3 Finnország teljes villamosenergia-fogyasztásának mintegy 14 százalékát fedezi majd, vele együtt a három Olkiluoto reaktor az ország villamosenergia-termelésének harmadát adja.

Borítókép: Az Olkiluoto 3 atomerőmű (Fotó: AFP/Olivier Morin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.