Visszaadná Kijevnek az oroszok által elfoglalt ukrajnai területeket a brazil elnök

Kínai látogatása során Luiz Inácio Lula da Silva szorgalmazni fogja Peking közvetítését Ukrajna és Oroszország között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 12. 21:43
BOLSONARO, Jair; LULA DA SILVA, Luiz Inácio
Brazíliaváros, 2023. január 10. Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök az államok kormányzóival és a legfelsõbb bíróság elnökével találkozik a brazíliavárosi elnöki hivatalban, a Planalto-palotában 2023. január 9-én, egy nappal az után, hogy Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök támogatói megostromolták a hivatalt, továbbá a kongresszus és a legfelsõbb bíróság épületét. A volt elnök támogatói szerint Bolsonaro baloldali ellenfele, Lula da Silva csalással gyõzött a 2022. októberi elnökválasztáson. MTI/EPA/EFE/André Borges Fotó: André Borges
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sanghajba érkezett szerdán a brazil elnök. A kelet-kínai nagyváros Luiz Inácio Lula da Silva kétnapos kínai útjának első állomása, amely során javítani akarja az utóbbi években hűvössé vált kapcsolatokat hazája legfontosabb kereskedelmi partnerével, és meg akarja győzni vendéglátóját, Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy hozzanak létre nemzetközi közvetítőcsoportot Oroszország Ukrajna ellen vívott háborújának befejezése érdekében. Lula, akinek a tüdőgyulladása miatt a látogatást márciusról mostanra halasztották, népes – miniszterekből, kormányzókból, képviselőkből és üzletemberekből álló – küldöttség élén érkezett Kínába, ahol korábbi elnöksége alatt, 2004-ben és 2009-ben már kétszer is járt.

 

Csütörtökön részt vesz elődje és politikai szövetségese, Dilma Roussef beiktatásán a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot tömörítő BRICS-országcsoport fejlesztési bankjának élére, üzletemberekkel tárgyal, majd Pekingbe utazik, ahol pénteken találkozik vendéglátójával, valamint Li Csiang miniszterelnökkel és Csao Le-csivel, a parlament elnökével.

 

Luiz Inácio Lula da Silva előzőleg közölte, hogy Hszi Csin-pinggel tartott pénteki találkozóján javasolni fogja, hogy közvetítsenek az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások érdekében. A brazil elnök szerint a békés megoldás keretében a Krím kivételével vissza kellene adni Ukrajnának valamennyi újonnan elfoglalt területet. Lula da Silva külpolitikai tanácsadója, Celso Amorim márciusban Moszkvába utazott a béketárgyalások előmozdítása érdekében, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig április 17-én látogat Brazíliavárosba.

Borítókép: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök (Fotó: MTI/EPA/EFE/André Borges)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.