időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Visszaadná Kijevnek az oroszok által elfoglalt ukrajnai területeket a brazil elnök

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.04.12. 21:43
Visszaadná Kijevnek az oroszok által elfoglalt ukrajnai területeket a brazil elnök

Sanghajba érkezett szerdán a brazil elnök. A kelet-kínai nagyváros Luiz Inácio Lula da Silva kétnapos kínai útjának első állomása, amely során javítani akarja az utóbbi években hűvössé vált kapcsolatokat hazája legfontosabb kereskedelmi partnerével, és meg akarja győzni vendéglátóját, Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy hozzanak létre nemzetközi közvetítőcsoportot Oroszország Ukrajna ellen vívott háborújának befejezése érdekében. Lula, akinek a tüdőgyulladása miatt a látogatást márciusról mostanra halasztották, népes – miniszterekből, kormányzókból, képviselőkből és üzletemberekből álló – küldöttség élén érkezett Kínába, ahol korábbi elnöksége alatt, 2004-ben és 2009-ben már kétszer is járt.

 

Csütörtökön részt vesz elődje és politikai szövetségese, Dilma Roussef beiktatásán a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot tömörítő BRICS-országcsoport fejlesztési bankjának élére, üzletemberekkel tárgyal, majd Pekingbe utazik, ahol pénteken találkozik vendéglátójával, valamint Li Csiang miniszterelnökkel és Csao Le-csivel, a parlament elnökével.

 

Luiz Inácio Lula da Silva előzőleg közölte, hogy Hszi Csin-pinggel tartott pénteki találkozóján javasolni fogja, hogy közvetítsenek az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások érdekében. A brazil elnök szerint a békés megoldás keretében a Krím kivételével vissza kellene adni Ukrajnának valamennyi újonnan elfoglalt területet. Lula da Silva külpolitikai tanácsadója, Celso Amorim márciusban Moszkvába utazott a béketárgyalások előmozdítása érdekében, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig április 17-én látogat Brazíliavárosba.

Borítókép: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök (Fotó: MTI/EPA/EFE/André Borges)

Háború Ukrajnában

Bolgár szakértő: Zelenszkij egyre idegesebb

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.