időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

A NATO-csúcs csillagászati költségeit nyögi Litvánia

Magyar Nemzet
2023.05.09. 14:02 2023.05.09. 14:30
A NATO-csúcs csillagászati költségeit nyögi Litvánia

Júliusban Litvánia fővárosában, Vilniusban találkoznak a NATO-országok vezetői. Bár a litván hatóságok szerint a beszerzések átláthatók voltak, az amerikai és az ukrán elnök tervezett részvétele az egekbe emelte a költségeket, ami nagy felháborodást váltott ki a balti államban.

Júliusban Vilniusban találkoznak a közelmúltban 31 tagúra bővült észek-atlanti szövetség tagállamainak vezetői. Az eseményre Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is várják, bár az utóbbi ország nem tagja a szövetségnek. 

Egy ilyen esemény megszervezése óriási költségekkel jár, főként a biztonság és a közlekedés tekintetében. A szervezés költségeit egy olyan időszakban kénytelen viselni Litvánia, amikor a gazdasági visszaesés és az egekbe emelkedő élelmiszerárak miatt minden ötödik polgárát az elszegényedés fenyegeti, mutat rá az Euronews hírhálózat.

Ez érthetően rendkívül dühíti a litvánokat, főleg miután a helyi média szerint a piaci szereplők megkérdőjelezték, hogy az esemény beszállítóinak kiválasztása átláthatóan zajlott. A Baltic News Service hírügynökség forrásai szerint több szerződést titkos tárgyalások során kötöttek. A közszolgálati LRT pedig arról számolt be, hogy a csúcsot szervező litván külügyminisztérium csaknem 6,5 millió eurót költött ötszáz, többnyire vadonatúj autó bérlésére.

A hatóságok természetesen ragaszkodnak ahhoz az állításukhoz, hogy minden beszerzés átláthatóan és a szabályoknak megfelelően zajlott. Szerintük az árak a sürgősség miatt lettek ilyen magasak. Az ügyben múlt hónapban már a litván közbeszerzési hatóság is vizsgálódni kezdett. Megállapították, hogy a szoros határidő miatt „a túlárazás veszélye magasabb”, szabálytalanságot azonban nem találtak.

A konferenciát már régóta tervezik, és a Külügyminisztérium tavaly júliusban úgy becsülte, hogy a csúcstalálkozó nagyjából 30 millió euróba fog kerülni, de nyárra valószínűleg ezt az összeget is meg fogja haladni. Tavaly júliusban a litván külügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy az ország készen áll a csúcs megszervezésére, azonban az ingatag geopolitikai és gazdasági helyzet kihívást jelenthet. Akkor júniusra tervezték a találkozót, amelyet végül júliusra halasztottak. Finnország most először vesz részt teljes jogú tagként a NATO-csúcson, miután nemrég a szervezet 31. tagállama lett.

Borítókép: Finn katonai személyzet kitűzi a finn nemzeti zászlót a NATO brüsszeli főhadiszállásán 2023. április 4-én (Fotó: John Thys/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.