Az ENSZ szerint nyomásgyakorlásra van szükség Szudánnal kapcsolatban

A világszervezet független szakértővel dokumentálná az eseményeket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 11. 19:05
DAGALO, Mohamed Hamdan; BURHÁNI, Abdel Fattáh al-
Kartúm, 2023. április 25. Az elõzõ napok harcaiban rommá vált ház a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 25-én, amikor 72 órás tûzszünet van érvényben a háborúzó felek között. Szudánban április 15-én robbant ki fegyveres küzdelem az országot irányító Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg és az ellenlábasa, egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok ellenõrzése alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erõk (RSF) között. MTI/AP/Marvan Ali Fotó: Marvan Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden lehetséges eszköz igénybevételével és nyomásgyakorlással kell elérni a szudáni konfliktus mielőbbi lezárását – hangsúlyozta csütörtöki felhívásában az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Volker Türk a szudáni válság ügyében összehívott genfi rendkívüli emberi jogi tanácsülés után közzétett videóüzenetében arra kérte az afrikai befolyással rendelkező országokat, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg a helyzet megoldása érdekében; továbbá elítélte a Szudánban harcoló feleket, akik szerinte indokolatlan mértékű és arányú erőszakot alkalmazva sértik meg a nemzetközi jogot. Hozzátette: főbiztosi hivatala több olyan jelentést is kapott amelyek katonák által elkövetett nemi erőszakról, valamint jogszerűtlen kivégzésekről és emberrablásokról számoltak be.

A válságtanácskozást Nagy-Britannia, Norvégia, az Amerikai Egyesült Államok és Németország együttes kérésére hívták össze, több tucat más ENSZ-tagállam támogatásával.

A negyvenhét ország részvételével működő emberjogi tanács az ülésen egy határozatot is elfogadott, amely a fegyveres erőszak előfeltételek nélküli, azonnali befejezésére szólítja fel a konfliktusban érintett feleket; a világszervezet szudáni független szakértőjének bevonásával pedig szeretné nyomon követni és dokumentálni az eseményeket.

A határozatot tizennyolc tagállam, köztük Franciaország és az Egyesült Államok képviselői is elfogadták. Tizenöt tagország, köztük Szudán, több afrikai ország és Kína nemmel szavazott; 14 tagország képviselői pedig tartózkodtak, mert az ülésen több nyugati ország képviselője is azt indítványozta, hogy a Szudánban elkövetett emberi jogsértések dokumentálását azonnal, még a konfliktus lezárása előtt el kell kezdeni.

Jérome Bonnafont, Franciaország Genfbe delegált nagykövete azt mondta,

a rendkívüli ülés megtartásával a nemzetközi közösség világos üzenetét akarták megfogalmazni arról, hogy a tartós béke megteremtésével együtt kell járnia az alapvető emberi és szabadságjogok tiszteletben tartásának és az állampolgárok védelmének.

Hasszán Hamid Hasszán, Szudán Genfbe akkreditált ENSZ-nagykövete viszont a rendkívüli ülésre reagálva azt mondta, a kialakult konfliktus „szudáni belügy”.

Az április 15-én kirobbant szudáni polgárháborúnak biztonsági és emberi jogi szervezetek szerint eddig legalább 750 halálos áldozata és ötezer sebesültje van; az ENSZ pedig úgy tudja, hogy a harcok miatt mintegy kilencszázezer ember kényszerült otthona elhagyására. Közülük mintegy hétszázezren az országon belül, 177 ezren pedig a szomszédos országokban találtak menedéket.

 

Borítókép: 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.