Brit politikusok is nyakig benne lehetnek a brüsszeli korrupciós botrányban

Az Egyesült Királyság politikusai is érintettek a brüsszeli korrupciós botrányban. A vizsgálatok fókuszában álló egyik szervezet brit képviselőket és a Lordok Háza tagjait is felhasználhatta a lobbitevékenységéhez.

Magyar Nemzet
2023. 05. 01. 6:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A látogatások után több brit politikus nyilvánosan méltatta Katar emberi jogi helyzetét a brit parlamentben, annak ellenére, hogy az emberi jogi csoportok aggodalmukat fejezték ki a katari munkakörülmények és a dél-ázsiai vendégmunkások ezreinek halála miatt, írja a Politico.  

Korábban brit politikusok több delegációját fogadta Katar Nemzeti Emberi Jogi Bizottsága (NHRC), amely jelenleg a brüsszeli korrupciós botrány egyik szereplője. Az NHRC-t évtizedekig vezető Ali Bin Szamih Al Marrit a belga bűnügyi vizsgálat a főszervező, Pier Antonio Panzeri által vezetett megvesztegetési hálózat „ellenőrének” nevezi. Panzeri jelenleg házi őrizetben van, miután beismerte, hogy részt vett a korrupcióban. Folyamatban van a rendőrségi vizsgálat, amely azt hivatott felderíteni, hogy Katar jogellenesen befolyásolta-e az Európai Parlament munkáját. 

A Lordok Háza két tagját, a liberális demokrata Qurban Hussaint és a független Pola Uddint 2022 októberében hívták meg Katarba. A látogatás során Hussain részt vett egy sajtótájékoztatón, amelyen az NHRC által közzétett fényképek és beszámoló szerint méltatta a katari kormány emberi jogi előrelépéseit.

Londonba visszatérve Hussain a Lordok Házában is felszólalt, egy vita során megjegyezte, hogy Katarban a vendégmunkásoknak „világítást, fűtést és napi háromszor főtt ételt” biztosítanak. Azt mondta, hogy „a delegáció egyetértett abban, hogy Katar hatalmas előrelépést tett a reformok terén.”  

Azt is bátorítónak nevezte, hogy Katar egyetértési megállapodást írt alá az EU-val az emberi jogokról, utalva ezzel a Politico által a múlt hónapban nyilvánosságra hozott titkos együttműködési megállapodásra. A megállapodást 2018-ban írta alá az NHRC és Panzeri, de a parlament azóta elhatárolódott a dokumentumtól, és ragaszkodik ahhoz, hogy az soha nem volt hivatalos.  

Uddin, aki ugyanazon az utazáson vett részt, mint Hussain, a Lordok Házában pozitívan beszélt a 2022-es katari futball-világbajnokság szervezéséről, az emberi jogokról nem tett közvetlen említést. Daniel Bruce, a Transparency International UK vezérigazgatója elmondta: 

Ez egy újabb példa arra, hogy miért nem lenne szabad a brit parlamenti képviselőknek és lordoknak elfogadniuk külföldi kormányok és ügynökségek által fizetett utakat. Az elnyomó államok könnyen a hírnevük tisztára mosására próbálhatják meg felhasználni a brit parlamenti képviselőket.

A brit politikusok lobbijai akkor kerültek a középpontba, amikor a Politico megszellőztette a terület szabályozási hiányosságait. A brit parlament alsóházi bizottsága ezután javasolta a külföldi kormányok által vezetett többpárti parlamenti csoportok (APPG-k) betiltását, de nem ajánlott szigorúbb korlátozásokat a fizetett külföldi utak elfogadására vonatkozóan. 

Az Európai Parlament mindenesetre nemrég elfogadott egy nem kötelező érvényű iránymutatást, amely szerint az EP képviselőinek nem szabad hivatalos utakra menniük Katarba és Marokkóba, amíg folyik a korrupcióval kapcsolatos vizsgálat. A képviselőket arra kérik, hogy csak az Európai Parlament elnökének engedélyével fogadják a két ország diplomáciai képviselőit az EP brüsszeli vagy strasbourgi helyszínein. 

 

Borítókép: Qurban Hussain (hivatalos fotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.