Foggal-körömmel védi az FBI Bidenéket

Hiába kérte a képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága a Szövetségi Nyomozó Irodától az elnök családjával kapcsolatos iratokat.

Magyar Nemzet
2023. 05. 11. 10:05
BIDEN, Joe
Washington, 2023. március 29. Joe Biden amerikai elnök az általa kezdeményezett, videokonferencia keretében megrendezett demokrácia-csúcstalálkozón a washingtoni Fehér Ház kertjében álló Eisenhower kormányzati irodaházban lévõ South Court elõadóteremben 2023. március 29-én. MTI/EPA/Abaca Press pool/Yuri Gripas Fotó: Yuri Gripas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága szerint Joe Biden pénzért cserébe hozott meg politikai döntéseket, és a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) bizonyítéka is van erről. James Comer, a testület republikánus elnöke bekérette a szövetségi szervtől az iratokat, mert szerinte az FBI politikai alapon nem folytatta le a szükséges vizsgálatokat.

Az FBI szerdán azonban azt közölte a bizottsággal, hogy nem fog eleget tenni a kérésnek.

Egyértelműen kiderült az FBI válaszából, hogy az iratok léteznek, de nem hajlandóak azokat átadni – reagált James Comer a Szövetségi Nyomozó Iroda bejelentésére. 

A felügyeleti bizottság szerdán egy 36 oldalas dokumentumot ismertetett a nyilvánossággal a Biden család gyanús ügyeivel kapcsolatban. 

A testület közlése szerint a Biden család és üzleti partnerei több mint húsz céget alapítottak, és tízmillió dollárnál is több pénzt kaptak külföldi állampolgároktól Joe Biden alelnöksége idején, 2009 és 2017 között, a kifizetések egy része pedig a Biden család megvesztegetését célozta.

Bizonyos esetekben a Biden család munkatársai jelentős pénzeket kaptak külföldi forrásokból bankszámlájukra, majd kisebb, de egyre növekvő összegeket utaltak át Biden alelnökhöz köthető bankszámlákra

– idézte a dokumentumot a Fox News amerikai televíziós hálózat.

A bizottság szerint a bonyolult és látszólag szükségtelennek tűnő pénzügyi tranzakciók célja, hogy eltitkolják a külföldi cégektől kapott forrásokat. A jelentésben arról is említést tett a testület, hogy a kínai hírszerzéssel és a Kínai Kommunista Párttal is kapcsolatban álló kínai állampolgároktól és vállalatoktól kapott pénzeket amerikai korlátolt felelősségű társaságok létrehozásával rejtették el. Erről egy ábrát is bemutattak, amely jól szemlélteti a tranzakciókat. 

James Comer részletesen nem ismertette, mely országokból kapott pénzt a Biden család, ám korábbi sajtóértesülések szerint Kínából, Mexikóból, Romániából, Oroszországból és Ukrajnából is érkeztek utalások. Az amerikai lapok közlése szerint Hunter Biden több mint egymillió dollárt kaphatott egy külföldi cégtől, amelyet állítólag Gabriel Popoviciu román üzletember irányított, aki ellen Romániában korrupció miatt büntetőeljárás folyik. A román üzletemberrel 2015 körül kezdhetett együtt dolgozni Hunter Biden, Gabriel Pipoviciut akkoriban vádolták meg hazájában korrupció gyanújával. Az azonban nem világos, hogy az amerikai elnök fia pontosan mennyit profitálhatott romániai kapcsolatából, egy dolog viszont biztos: négy tranzakció keretében 80 ezer dollár ütötte Hunter Biden markát.

A felügyeleti bizottság megállapítása szerint a romániai tranzakciók bizonyítják, hogy összefüggés van Joe Biden alelnöki hivatali ideje alatt végzett munkája, valamint családja és üzleti partnereinek sikerei között.

A testület hozzátette azonban, aggasztónak látják, hogy a világnak olyan régióiról van szó, ahol az akkori alelnöknek kiemelkedő szerepe volt, és amely térségekben kiemelten befolyásolta az amerikai politikát.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Abaca Press pool/Yuri Gripas)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.