Közös harcot követel az EU-tól az ukrán elnök + videó

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét arról beszélt, hogy Európának együtt kell küzdenie Oroszország ellen. Ahogy fogalmazott: „az egyesült Európáért, a biztonságért és a békéért tett erőfeszítéseinknek ugyanolyan erősnek kell lenniük, mint az orosz törekvéseknek az európai szabadság elpusztítására”

Magyar Nemzet
2023. 05. 09. 14:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Kijevbe érkezett, hogy megünnepelje az Európa-napot, és kifejezze támogatását Ukrajnának az orosz offenzívával szemben. Nem sokkal érkezése előtt két órán át szóltak a légvédelmi szirénák a fővárosban. „Szívből üdvözlöm Zelenszkij elnök úr döntését, hogy május 9-ét Európa-nappá nyilvánította. Ukrajna az európai családunk része” – mondta a bizottsági elnök a vele együtt Kijevbe utazó újságíróknak, majd hozzátette:

Jelenlétem Kijevben ma, május 9-én szimbolikus jelentőségű, de egyben döntő fontosságú és a valóság jele is: az EU számos kérdésben kéz a kézben dolgozik Ukrajnával. Ukrajna nagy előrelépést tett az uniós csatlakozási tárgyalások felé vezető úton.

Ursula von der Leyen felidézte, hogy az Európai Bizottság hét lépést javasolt, amelyet Ukrajnának el kell érnie ahhoz, hogy a tagállamok számára javasolni lehessen az ország uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését. Ukrajna pedig fáradhatatlanul és intenzíven dolgozik, annak ellenére, hogy a reformok végrehajtása nehézségekbe ütközik – mondta.

Biztosított arról is, hogy az EU továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy megpróbálja „megakadályozni az orosz hadigépezetet. A szankciók folytatódnak és működnek, mivel mintegy kétharmadával csökkentettük az orosz importot, megfosztva Moszkvát a háború folytatásához nélkülözhetetlen nyereségektől”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a maga részéről sürgette az Európai Uniót, hogy döntsön az Ukrajna tagságáról szóló tárgyalások megkezdéséről. „Már rég eljött az ideje, hogy megszüntessük ezt a mesterséges politikai bizonytalanságot Ukrajna és az EU kapcsolataiban. Eljött az idő, hogy pozitív döntést hozzunk a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről” – fogalmazott az ukrán államfő. Az elnök ismét arról beszélt, hogy Európának együtt kell küzdenie Oroszország ellen. Ahogy fogalmazott: „az egyesült Európáért, a biztonságért és a békéért tett erőfeszítéseinknek ugyanolyan erősnek kell lenniük, mint az orosz törekvéseknek az európai szabadság elpusztítására”. 

Zelenszkij végül köszönetet mondott az Európai Bizottság elnökének azért, hogy az EU kész Ukrajnának a szükséges lőszert és tüzérségi lövedékeket szállítani. „Megvitattuk a lőszerek szállításának gyorsaságát, mert most van rájuk szükségünk a harctéren” – nyilatkozta Zelenszkij.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletre érkezik a kétoldalú megbeszélésüket követően Kijevben 2023. május 9-én (Fotó:MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.