Megérkezett Kijevbe az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen azt fogja ellenőrizni, hogy Ukrajna hogy halad az Európai Bizottság kéréseivel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 09. 10:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi oldalán számolt be arról Ursula von der Leyen, hogy megérkezett Kijevbe, ahol a nap során egyeztet Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A látogatás az Ukrajnával fenntartott kapcsolatok összes területére összpontosít, és célja, hogy megerősítse az EU „megingathatatlan” támogatását.

Von der Leyen jelképes napon érkezett Kijevbe. Az Európai Unió május 9-én ünnepli az Európa-napot: 1950-ben ezen a napon jelentette be Robert Schuman korábbi francia külügyminiszter és miniszterelnök az Európai Szén- és Acélközösség létrehozásának tervét, amely a mai Európai Unió elődje lett. Oroszország május 9-én a náci Németország felett aratott győzelmére emlékezik, hagyományosan a moszkvai Vörös téren rendezett díszszemlével.

Zelenszkij a szovjet múlttal való szakítás újabb lépéseként hétfőn kezdeményezte, hogy a nácizmus feletti győzelemről május 8-án emlékezzenek meg, míg a rákövetkező napon ezentúl – a nyugat-európai országokhoz hasonlóan – az Európa-napot ünnepeljék. Von der Leyen érkezésekor üdvözölte ezt a döntést.

Ukrajnát tavaly hivatalosan is EU-tagjelölt országgá minősítették, Kijev a bizottság értékelésére vár a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. Von der Leyen most sem szólt arról, hogy Ukrajna mikor válhat az unió tagjává, de kijelentette: „Ukrajna európai családunk része”, és mostani megbeszélései is a „csatlakozási tárgyalások megkezdésének előkészítését szolgálják”. 

Ezenkívül, mint mondta, a tárgyalásokon terítékre kerülnek az Ukrajnának szánt fegyverszállítások és jelentős pénzügyi támogatás, valamint Oroszország felelősségre vonása „az agresszióval elkövetett bűneiért”. 

Az EU az Oroszországra gyakorolt nyomás fokozására, a szankciók teljes körű végrehajtásának biztosítására és a megkerülésüket szolgáló kiskapuk bezárására koncentrál – hangsúlyozta. Brüsszel eddig 67 milliárd euró értékben nyújtott katonai, pénzügyi és humanitárius támogatást Kijevnek, és folyamatban van újabb gazdasági szankciócsomag előkészítése Oroszországgal szemben.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vonattal érkezett Kijevbe (Forrás: Twitter/Ursula von der Leyen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.