Meghaladhatja az embert a mesterséges intelligencia

„Van mitől tartanunk” – mondja a mesterséges intelligencia egyik atyjának tartott Geoffrey Hinton.

Magyar Nemzet
2023. 05. 02. 8:28
null
Hannover, 2018. június 12. Látogatók egy táncoló robotot néznek Európa legnagyobb digitalizációs és innovációs üzleti fesztiválján, a hannoveri CeBIT-en 2018. június 12-én. A CeBIT-en június 11. és 15. között közel 3000 kiállító mutatja be fejlesztéseit és ötleteit a mesterséges intelligencia, a dolgok internete (IoT), a kiterjesztett és a virtuális valóság (AR, VR), a biztonság, a blockchain, a drónok, a jövõ közlekedése, valamint a humanoid robotika témájában. (MTI/EPA/Focke Strangmann) Fotó: FOCKE STRANGMANN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszavonult a Google-től a mesterséges intelligencia egyik atyjának tartott Geoffrey Hinton. A 75 éves brit–kanadai kognitív pszichológus és informatikus, akinek mélytanulással és neurális hálózatokkal foglalkozó úttörő kutatásai a mesterséges intelligencia előfutárának tekinthetők, a New York Timeshoz eljuttatott közleményében azt írja, már bánja a munkáját. A mesterséges intelligenciát használó chatbotok veszélyeit pedig nagyon ijesztőnek nevezte.

A chatbotok hamarosan meghaladhatják az emberi agy által tárolt információt, figyelmeztetett Hinton. „Egyelőre nem intelligensebbek nálunk, amennyire tudom. De azt hiszem, hamarosan azok lehetnek” – tette hozzá.

„Jelenleg azt látjuk, hogy az olyan platformok, mint a GPT–4, felülmúlják az embert általános tudás tekintetében. Ami az indoklást illeti, abban még nem olyan jók, de egyszerű indoklást már képesek adni. És a fejlődés tempóját tekintve várható, hogy gyorsan javulnak majd. Tehát van miért aggódnunk” – magyarázta a Google visszavonult munkatársa.

A BBC kérdésére elmondta, hogy rossz emberek rosszra használhatják a mesterséges intelligenciát. 

Arra a következtetésre jutottam, hogy az intelligencia, amit fejlesztünk, nagyban különbözik attól az intelligenciától, amivel rendelkezünk. Mi biológiai rendszerek vagyunk, ezek pedig digitális rendszerek. A nagy különbség az, hogy a digitális rendszerekből akárhány másolat létrehozható, amelyek ugyanazzal a modellel rendelkeznek a világról. Ezek a másolatok aztán képesek egymástól függetlenül tanulni, viszont azonnal meg is osztják a tudásukat. Tehát ez olyan, mintha fognánk tízezer embert, és amikor bármelyikük megtanul valamit, azt automatikusan mindegyikük tudná. Így tudnak ezek a chatbotok sokkal nagyobb tudásra szert tenni, mint bármely ember

 – fejtette ki a szakértő. Volt munkaadójával kapcsolatban elmondta, hogy nem szeretné kritizálni a technológiai óriást, mert nagyon felelősen járt el.

Egy közleményben a Google tudományos vezetője, Jeff Dean úgy fogalmazott, „továbbra is elkötelezettek vagyunk a mesterséges intelligenciával kapcsolatos felelősségteljes megközelítés mellett. Folyamatosan tanulunk, hogy megértsük a belőle fakadó veszélyeket, miközben bátran folytatjuk a fejlesztést”.

A tavaly novemberben berobbant ChatGPT mesterségesintelligencia-platform veszélyeire egyre többen figyelmeztetnek. Néhány hete Olaszország adatvédelmi okokból ideiglenesen megtiltotta a használatát, végül a napokban újra engedélyezték. Nemrég a Samsung is tiltólistára tette, miután adatok kiszivárgását észlelték.

Borítókép: Látogatók egy táncoló robotot néznek Európa legnagyobb digitalizációs és innovációs üzleti fesztiválján, a hannoveri CeBIT-en 2018. június 12-én (Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.