Moszkva szerint a „barátságtalan államok” veszélyeztetik az orosz gyerekeket

A barátságtalan államok által „erőltetett”, nem hagyományos értékeket a gyermekeket fenyegető egyik legfőbb veszélynek tartják az orosz hatóságok − derül ki az átfogó gyermekvédelemről szóló, 2030-ig hatályos, szerdán közölt orosz stratégiából.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 18. 19:08
Little,Kids,Schoolchildren,Pupils,Students,Running,Hurrying,To,The,School
gyermekvédelem
2040833939 Forrás: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz gyermekvédelemről szóló dokumentum szerint az alapvető erkölcsi normák felülvizsgálatának erőltetése és az információmanipuláció antiszociális viselkedésre ösztönöz, és jelentős károkat okoz a gyermekek erkölcsi egészségében. 

„A barátságtalan külföldi államok, valamint a terrorista és szélsőséges szervezetek és a bűnözői közösségek arra irányuló kísérletei, hogy megzavarják a társadalom értékrendjét, a bizonytalanság és az instabilitás érzését keltsék a társadalomban, valamint eltorzítsák a hagyományos szellemi és erkölcsi értékeket, beleértve a családi értékeket, negatívan hatnak annak a környezetnek a minőségére, amelyben a gyermek személyisége fejlődik” − hangzik a Vlagyimir Putyin elnök által jóváhagyott stratégia.

A dokumentum 13 fő feladatot nevez meg. Ezek egyike, hogy 

a gyermekekben határozott elutasítást kell kialakítani a terrorizmus és a szélsőségesség ideológiájának különböző megnyilvánulásaival szemben, és fel kell lépni az etnikumok és felekezetek közötti konfliktusok kiéleződése ellen a gyermekek körében. 

A stratégia értelmében tudatos negatív hozzáállást kell kialakítani a kábítószerek és pszichotróp anyagok illegális használatával, valamint az ezek illegális kereskedelemében való részvétellel szemben.

Külön pont vonatkozik fiatalkorúak illegális fegyver-, lőszer- és robbanóanyag-birtoklásának visszaszorítására, valamint a felnőttekre vonatkozó fegyvertartási szabályok betartásának hatékonyabb ellenőrzésére. A stratégia egyebek mellett előírja a gyermeki antiszociális viselkedés megelőzésére szolgáló rendszer kialakítását, az agresszív magatartás és a zaklatás a megelőzését, a gyermekek és a szülők pszichológiai és pedagógiai támogatásának javítását, a gyermekek bántalmazása, valamint a destruktív közösségekbe és bűnbandákba való bevonása elleni fellépést.

A stratégia figyelmet fordít a gyermekek biztonságos információs környezetének megteremtésére, ami alatt egyebek között az ezzel kapcsolatos veszélyek azonosítását, megelőzését és elhárítását érti. Emellett a gyermekek lelki és erkölcsi fejlődését szolgáló információs termékek létrehozását, az ilyen könyvek és filmek állami támogatását, a gyermekek önálló, tudatos információfogyasztási készségeinek kialakítását, valamint a gyermekek védelmét nevesíti a külső destruktív információs és pszichológiai befolyással, valamint a kívülről érkező eszmék és értékek terjeszkedésével szemben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.