Orbán Viktor: Katar kulcsfontosságú ország Európa számára + videó

A kormányfő bejelentése szerint többek közt energetikai megállapodás született hazánk és a közel-keleti állam között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 22. 17:26
ÁL SZÁNI, Tamím bin Hamad; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Katarban Fotó: Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára, a hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság − mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookra hétfőn feltöltött videójában. A kormányfő bejelentette: a jövőben Magyarország is vásárol gázt Katartól. A miniszterelnök vasárnap utazott Dohába, ahol Katar miniszterelnökének meghívására hivatalos látogatáson vesz részt, valamint Katar emírjének meghívására felszólal a katari gazdasági fórumon.

Orbán Viktor hétfői videójában arról beszélt, hosszú, kimerítő és eredményes tárgyalást folytatott az ország vezetőjével, a katari emírrel.

Az elmúlt évben megtanultuk, hogy Katar kulcsfontosságú ország Európa számára. A hiányzó orosz gáz tekintélyes részét az innen érkező LNG-gázzal pótolta az európai gazdaság

− tette hozzá a miniszterelnök. A kormányfő hangsúlyozta: Katar kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtó ország, amely jelen van a világ minden részén. Emellett a béketáborhoz tartozik, abban érdekelt, hogy az orosz−ukrán háború minél hamarabb lezáruljon, és hajlandó is ebben, mármint a béketárgyalások közvetítésében szerepet vállalni.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint megállapodás született az energetikai együttműködésről. 

Mi is vásárolunk majd gázt innen, több lábon állni mindig jobb, mint egyetlen lábon

− fogalmazott. − Egyetértettünk infrastruktúra-fejlesztésben, reptérfejlesztésben, a kommunikációs ipari terület együttműködésében, sőt még a mezőgazdaságban is kötöttünk megállapodásokat. Jó perspektíva nyílt meg a katari–magyar gazdasági együttműködés előtt − jelentette ki Orbán Viktor.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Dohában 2023. május 22-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.