Markolóval ásták ki a halottakat + videó

Súlyos vád érte a Párizzsal szomszédos város vezetését, a gyanú szerint markolóval ásták ki a temetőből az elhunytak maradványait és néhány holttestet ki is fosztottak. Az alpolgármester mindent tagad, szerinte a regionális tanácsos állítása merő rágalom.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 11:46
Temető, illusztráció, Fotó: Pixabay
Temető, illusztráció, Fotó: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Durva exhumálás, feldúlt sírok, kifosztott holttestek − sokkoló videót tett közzé a Twitteren Pierre Liscia francia politikus, regionális tanácsos. A felvételen az látszik, hogy egy temetőben markolóval exhumálják a holttesteket és néhány csont, illetve koponyadarab is hever a földön, a sírok körül.

A felvétel Franciaország legnagyobb temetőjében, a Párizzsal szomszédos pantini sírkertben készült, melyet a párizsi városvezetés kezel. A videót publikáló politikus, Pierre Liscia a temető egyik gondnokát kérdezte arról, hogy miként lehetséges, hogy emberi csontok vannak a sírok mellett. Az arcát és nevét felvállaló gondnok, aki régen sírásóként dolgozott, adott a kérdésre egy hivatalos és egy bizalmas választ. 

A hivatalos, városvezetés által közölt indoklás szerint a földmozgásoknak köszönhetően kerülnek a csontok a felszínre, a valóság azonban az, hogy a holttestek exhumálása során szóródnak el a csontok. Bár a holttestek kiásására szigorú kegyeleti szabályok vonatkoznak, melyek értelmében a sírásónak le kell mennie a gödörbe és kézzel kell összegyűjtenie a csontokat, néhány temetői dolgozó nem így tesz. A gondnok elmondása alapján délelőttönként átlagosan öt-hat exhumálást szoktak végezni, de vannak olyan kollégái, akik azzal hencegnek, hogy húsz, harminc vagy akár negyven exhumálást is megcsinálnak egy délelőtt folyamán. 

A politikus kérdésére, hogy mi indokolja az ilyen nagy mennyiségű exhumálást, a gondok elmondta, hogy egyrészt az anyagi haszonszerzés, mivel egy sírásó exhumálásonként két eurót kap, ha húszasával végzi azt el, akkor 300-400 euróval növelheti a fizetését. A temetőgondnok egy második okot is említett, ami felháborító. Mint mondta,

amikor kiássák a maradványokat a sírból, rendszeresen találnak ékszereket is, ám, ahelyett, hogy ezeket az erre a célra fenntartott ereklyetartóba helyeznék, eladják a sírásók. 

A városvezetés azt állítja, hogy már nincsenek ilyen visszaélések, de a temetőgondnok elmondása alapján még mindig jellemző a holtak kifosztása, mivel senki nem tudja pontosan, hogy mit rejt a sír. 

A gondnok azt is elárulta, hogy a durva exhumálások az egész temetőben előfordulnak, de leginkább azon a részen jellemzőek, ahol az izraelita vallásúak vannak eltemetve. 

A férfi jelezte a történteket a feletteseinek, de nyomást gyakoroltak rá és megfenyegették.

Reagált a fenti vádakra Párizs alpolgármestere, Paul Simondon, aki szégyenteljesnek nevezte a fenti felvételt. 

Az alpolgármester elmondása alapján Pierre Liscia teljesen alaptalanul vádaskodik és hazugságokat állít. Simondon azt állítja, hogy nem végeznek exhumálást markolóval, csak a felső földréteg eltávolítására használnak gépeket, magát az exhumálást kézzel végzik, úgy, mint a többi temetőben, a maradványokat pedig a Párizs külvárosában található Thiais temetőbe viszik. 

Ami a szétszóródott csontokat illeti, az alpolgármester kiemeli, hogy a felvétel évekkel ezelőtt, 2018-ban készült és nincs összefüggésben az exhumálásokkal. 

Simondon szerint manipulációról van szó, le akarják járatni a városvezetést és munkatársaikat, azt sugallva, hogy híján vannak az etikai normáknak. 

Az ékszerlopásokkal kapcsolatban az alpolgármester azt mondta, hogy nem igaz az az állítás, mely szerint a sírok kincseket rejtenek. Tekintettel a hamis vádak súlyosságára, Párizs vezetése megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Nem késett a válasszal Pierre Liscia sem, a „Touche pas à mon Poste” című vitaműsorban leszögezte, hogy sosem vádaskodna bizonyíték nélkül.

A politikus bemutatott egy dokumentumot, amely a 2022 szeptemberében tartott általános ellenőrzés során készült és amelyből kiderül, hogy igenis voltak markolóval elvégzett exhumálások a pantini temetőben. A politikus a birtokában lévő dokumentumra hivatkozva állítja, hogy a temető vezetése elismerte, hogy a gyorsabb haladás érdekében a sírásók a gépi exhumálás során egészen a holttestig ástak le. Egy másik, szintén 2022 szeptemberében készült tanúvallomásban egy temetői dolgozó azt mondta, hogy mindig félt, amikor markolóval végezte az exhumálást, mert tudta, hogy a csontok géppel való kiemelése nem törvényes.

Ez a hivatalos dokumentum Párizs vezetésének is rendelkezésére áll, ennek tudatában mégis bejelentették, hogy feljelentést tesznek Pierre Liscia ellen, aki nem érti, hogy miért tagadja tovább a főváros vezetése a nyilvánvaló tényeket. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.