Újabb kémkedési botrány elé néz az Egyesült Államok?

A Mediapart független francia oknyomozó online újság – amelyet 2008-ban Edwy Plenel, a Le Monde korábbi főszerkesztője hozott létre – számol be arról, hogy Francois Fillon volt francia miniszterelnök 2023. május 2-án a parlamenti vizsgálóbizottság előtti meghallgatáson azt állította, hogy az Egyesült Államok kémkedett Sarkozy akkori elnökkel folytatott beszélgetései után.

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2023. 05. 05. 12:25
null
US-DEFENSE-PENTAGON Fotó: DANIEL SLIM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fillon volt francia miniszterelnök meghallgatáson vett részt a Moszkvával való kapcsolatait, és az egy ideig orosz multinacionális vállalatok két igazgatótanácsában való jelenlétét vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság előtt a párizsi francia nemzetgyűlésben – idézi fel a Tűzfalcsoport

2022. december 6-án a francia nemzetgyűlés jóváhagyta a külföldi beavatkozást vizsgáló bizottság felállítását, amely a külföldi kormányok, szervezetek, vállalkozások, érdekcsoportok és magánszemélyek politikai, gazdasági és pénzügyi kísérleteit vizsgálja a francia véleményvezérek befolyásolására vagy megvesztegetésére.

Fillon itt azt mondta, hogy Nicolas Sarkozy volt elnökkel folytatott beszélgetéseit öt éven át hallgatta le az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség.

Az erről szóló videót megosztotta legnépszerűbb francia nemzeti politikusnő, Marion Maréchal is.

A „külföldi hatalmak politikai, gazdasági és pénzügyi beavatkozása” ügyében történt meghallgatást a Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National) kezdeményezésére indították. Kifejezetten arról kérdezték, hogy Oroszország vagy más nagyhatalom bizonyítottan vagy feltételezhetően beavatkozott-e a francia politikai és gazdasági életbe. 

A feltételezett amerikai befolyást az alábbiakkal szemléltette: „Bemutattuk Schäuble úrnak (2009–2017 között Németország pénzügyminisztere) az euró nemzetközi valutává tételét célzó projektet, és azt mondta nekem: tökéletesen igaza van, de nem fogjuk megtenni soha...”

Fillon a francia kormány vezetőjeként eltöltött idő és a 2017-es elnökválasztáson való jelölése után tanácsadóként és üzleti tanácsadóként dolgozott Oroszországban letelepedni kívánó vállalatoknál. 2021 júniusától az orosz állami tulajdonú Zarubezhneft olajvállalat, 2021 decemberétől pedig az orosz petrolkémiai óriás, a Sibur igazgatótanácsában is helyet foglalt. Röviddel az ukrajnai konfliktus 2022. februári kitörése után lemondott ezekről a pozíciókról.

Meghallgatása során Fillon elmondta, hogy az orosz vállalatoknál végzett tevékenysége csak a személyes munkájához kapcsolódott, és nem járt „orosz beavatkozással” Franciaország tekintetében.

A Tűzfalcsoport azt is felidézte, hogy miután 22 évig szolgált a parlamentben, 12 évig miniszterként majd miniszterelnökként, Fillon úgy véli, hogy mivel 2017-ben visszavonult a közélettől, joga van ugyanúgy dolgozni, mint bárki másnak. Miután egy befektetési alap partnerévé vált, 2020-ban saját tanácsadó céget alapított, hogy segítse a befektetni kívánó vállalatokat, különösen Oroszországban.

Baloldali sajtóbeszámolók szerint a két és fél órás meghallgatás eredménytelen volt, mivel Fillon nem volt hajlandó válaszolni a feddhetetlenségére vonatkozó kérdésekre. A választás szabadságát követelte, és úgy tűnt, nem érti, hogy a bizottság tagjai miért gondolják rosszindulatúnak, hogy egy volt miniszterelnök eladja tudását és közfeladatai során megszerzett kapcsolati hálóját egy autoriter kormánynak.

„Nyomát sem fogják találni annak, hogy kapcsolatban állnék külföldi beavatkozási tevékenységekkel, egy centet sem kaptam Oroszországtól, és a kampányszámláimból egy euró sem származott ezekből a tevékenységekből.” Bizonyítékként hozzátette, hogy a büntető igazságszolgáltatási rendszer átkutatta a számláit és a szakmai jövedelmét, és nem talált semmi terhelőt.

Az eredeti cikk A volt francia miniszterelnök szerint az Egyesült Államok kémkedett az akkori elnökkel, Sarkozyvel folytatott beszélgetései után címen olvasható a Tűzfalcsoport oldalán.

Borítókép: A Pentagon, az amerikai védelmi minisztérium főhadiszállása (Fotó: Daniel SLIM/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.