időjárás 25°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

Ukrán főparancsnok: Ideje visszavennünk, ami a miénk

Árki Tamás
2023.05.27. 17:30
Ukrán főparancsnok: Ideje visszavennünk, ami a miénk

A csapatmozgások, az orosz utánpótlási útvonalakat és logisztikai létesítményeket ért csapások mellett Valerij Zaluzsnij szombati Twitter-bejegyzése is arra utal: egyre valószínűbb, hogy nemsokára megindul a régóta várt ukrán ellentámadás. A végső szó ugyanakkor Volodimir Zelenszkij ukrán elnöké.

– Ideje visszavennünk, ami a miénk – írta a Twitteren Valerij Zaluzsnij szombaton. A CNN szerint a lelkesítő videóanyagot is tartalmazó bejegyzéssel az ukrán fegyveres erők főparancsnoka tovább erősítette azokat a találgatásokat, amelyek szerint Kijev régóta várt nagyszabású ellentámadása nagyon hamarosan megkezdődik.

Zaluzsnij posztja körülbelül egy hónapnyi találgatást és utalgatást követően született meg.

Hivatalosan azonban a hadművelet nem kezdődött el. Volodimir Zelenszkij ukrán elnöké a végső szó arról, hogy mikor kezdődik az ellentámadás. De lehet, hogy ezt nem is teszi meg nyilvánosan, hiszen a bejelentéssel elveszik az ellentámadások legfontosabb tulajdonsága: a meglepetés ereje.

Zelenszkij és az ukrán fél fontosabb képviselőinek nyilatkozatain túlmenően is vannak jelek arra, hogy az ellentámadás hamarosan megkezdődik. 

Az elmúlt hetek harctéri tevékenységeinek egy része a Le Monde című francia lapnak nyilatkozó katonai források szerint ugyanis egyértelműen bizonyítja, hogy Ukrajna előkészíti a terepet a jövőbeli műveleteihez.

Az elmúlt hetek alatt több csapás érte az orosz logisztikai létesítményeket, különösen a fronttól távol eső területeken. Üzemanyag- és lőszerraktárak, vasúti csomópontok, távközlési létesítmények, parancsnoki állások és szállítóútvonalak ellen hajtanak végre tüzérségi, drón- és rakétatámadásokat az Oroszország által megszállt területeken, de orosz földön is.

Ez a tüzérségi hadjárat, amelyet az amerikai katonai zsargonban formálásnak (shaping) neveznek, minden nagyszabású offenzíva előfeltétele. Elsődleges célja az ellenség meggyengítése a támogató rendszereinek megsemmisítésével vagy a fronttól való távoli visszavonulásra kényszerítésével.

Ebben a tekintetben az orosz katonai doktrína, amely a csapatok ellátására a vasutat részesíti előnyben az utakkal szemben, Ukrajna kezére játszik. „Egy vasutat könnyebb elpusztítani, mint egy utat, és nehezebb megjavítani” – nyilatkozta egy katonai szakértő a Le Monde-nak.

Világosan látjuk, hogy mikor, hol, hogyan és mit kell kezdeni

– mondta Olekszij Danilov, az ukrán elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN-nek. 

A végső döntés az elnökön múlik… amikor a döntés megszületik, Oroszország ezt biztosan érezni fogja

– hangsúlyozta.

 

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (jobbra) a tengerészgyalogság napja alkalmából katonákat tüntet ki a Donyeck megyei Vuhledar és Marjinka közötti frontszakaszon 2023. május 23-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

 

Háború Ukrajnában

Robert C. Castel: A Nyugat benézte az ukrajnai háborút + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.