időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Wagner-vezér: Ukrajna visszaszerezheti 2014 előtti területeit

Magyar Nemzet
2023.05.28. 16:44
Wagner-vezér: Ukrajna visszaszerezheti 2014 előtti területeit

Jevgenyij Prigozsin szerint Ukrajna akár 2014 előtti területeit − így a Krím félszigetet is − visszaszerezheti a háború során. A Wagner-csoport vezetője Oroszországra nézve baljós forgatókönyvet vázolt fel, egyesek puccs előkészítésével vádolják.

Ukrajna könnyedén visszaszerezhet bizonyos területeket a régóta várt ellentámadás során − fogalmazott Jevgenyij Prigozsin. Az orosz zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport vezetője Konstantin Dolgov orosz katonai bloggernek adott interjújában elmondta, szerinte kétféleképpen végződhet a háború: egy Oroszország számára kedvező és egy pesszimista forgatókönyvet vázolt fel, aláhúzva, hogy jelenleg a Moszkvának kevésbé kecsegtető szcenárió látszik valószínűnek. 

− Megtámadják a Krím félszigetet, megpróbálják felrobbantani a krími hídat, elvágják a szállítási útvonalakat − ecsetelte a Wagner-vezér. Hozzátette, Oroszországnak emiatt fel kell készülnie egy nehéz háborúra. 

A veszteségek elkerülése érdekében Prigozsin azt javasolta: Moszkvának hadiállapotot és újabb mozgósítási hullámot kellene hirdetnie, valamint az erőforrások túlnyomó részét kizárólag a háború támogatására, például több lőszer biztosítására kellene fordítania.

A Prigozsin által felvázolt, Oroszország számára kedvező forgatókönyv szerint a nyugati szövetségesek belefáradnak Ukrajna támogatásába és rákényszerítik Kijevet, hogy tárgyalóasztalhoz üljön. A Wagner-vezér ugyanakkor megjegyzi, Moszkva ebben az esetben is csak azokat a területeket tarthatná meg, amelyek jelenleg orosz ellenőrzés alatt állnak. 

 

Egy puccs előszele?

Nem ez az első eset, hogy Prigozsin a Kreml narratívájától nagyban eltérő álláspontot fogalmaz meg az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Márciusban például tagadta azokat az állításokat, miszerint Oroszország a NATO ellen harcolna, valamint megkérdőjelezte, hogy valójában vannak-e nácik Ukrajnában. Emellett a háború kezdete óta szinte megállás nélkül kritizálja az orosz reguláris haderő teljesítményét, sikertelenségükért pedig az orosz védelmi minisztérium legfelsőbb vezetőit teszi felelőssé. 

Éppen ezért sokakban felmerült a gondolat, hogy Prigozsin valójában Vlagyimir Putyin helyére pályázik, ő szeretne lenni Oroszország következő elnöke. A napokban Igor Girkin orosz nyugalmazott tábornok vádolta azzal a Wagner-vezért, hogy puccsra készül az orosz elnök ellen. 

Ha Prigozsin marad a Wagner-csoport vezetője, a lázadás gyors és radikális lesz. A puccs veszélye egyértelmű

− húzta alá Girkin. Szerinte elfogadhatatlan, hogy Prigozsin rendszeresen sértegeti az orosz katonai vezetést, amely felerősíti az orosz elit köreiben tapasztalható szakadást, amelyet végül a Wagner-vezér ki fog használni és megpróbálja átvenni a hatalmat Oroszországban. Girkin hozzáteszi, amennyiben Oroszország nem képes jól kijönni a közelgő ukrán ellentámadásból, úgy az ország belpolitikai helyzete a nyár végére teljesen kaotikussá válhat. 

Prigozsin egyébként korábban arról beszélt, hogy indulni fog Ukrajna elnöki tisztségéért a következő választásokon. 

Borítókép: Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített kép Prigozsinról, a Wagner orosz magánhadsereg alapítójáról (k) egy orosz zászlóval a kezében és a katonáiról Bahmutban 2023. május 20-án (Fotó: MTI/AP/Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata)

Háború Ukrajnában

Robert C. Castel: A Nyugat benézte az ukrajnai háborút + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.