Égig repülő katona, megrohamozott állások − videókon az ukrán ellentámadás

Az Institute for the Study of War elemzőintézet szerint négy helyszínen támadnak az ukrán erők.

Magyar Nemzet
2023. 06. 11. 7:41
null
Bahmut, 2023. június 5. Ukrán katonák tüzelnek a kelet-ukrajnai Bahmut térségében húzódó fronton, az orosz erõkkel vívott harcok helyszínén 2023. június 5-én. MTI/ap/Irina Ribakova Fotó: Irina Ribakova
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin pénteki bejelentését követően szombaton Volodimir Zelenszkij is az ukrán ellentámadás kezdetéről beszélt, így már tényszerűen kijelenthető: a régóta halogatott offenzíva megindult. Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai elemzőintézet a szokásos hadijelentésében orosz katonai bloggerekre hivatkozva azt írta, hogy az ukrán egységek sikeres támadásokat hajtottak végre Bahmuttól északnyugatra. A különböző források szerint az ukránoknak leginkább az éjszakai műveletek során tudnak sikereket elérni a nyugati éjszakai optikai rendszerekkel ellátott felszereléseknek köszönhetően. Erről beszélt Vlagyimir Rogov, a zaporizzsjai terület oroszok által kinevezett vezetője is. Az ISW jelentése szerint az ukrán erők legalább négy helyszínen hajtanak végre támadó műveleteket: Bahmutnál, a donyecki és zaporizzsjai területek határánál, ettől valamivel délebbre, valamint a kelet-ukrajnai Bilohorivkánál.

Az ukrán ellentámadás

Orosz katonai bloggerek szerint az orosz egységek hatékony védekezésének három kulcsa van:

  1. Az ukrán támadó alakulatok korai felderítése és megsemmisítése,
  2.  különböző páncéltörő fegyverek tömeges bevetése és
  3.  az orosz védelmi állások körüli terület aláaknázása.

Emellett kiemelik, hogy az elektronikus hadviselésre kiképzett egységek sikeresen zavarják meg az ukránok kommunikációját, akik − szerintük − nem voltak felkészülve arra, hogy kommunikáció nélkül vagy elnyomott GPS-szel harcoljanak. 

 

Így támadnak az ukránok

Ahogy az ellentámadás megindult, úgy lepték el az internetet a különböző harci cselekményeket bemutató felvételek, többek közt az oroszok által megsemmisített nyugati harckocsikról. Egy friss, a Twitter mikroblogra feltöltött videó azt mutatja be, hogyan támadják az orosz állásokat az ukrán egységek.

Egy másik, meg nem erősített hitelességű felvétel szerint az ukránok sikeresen megsemmisítettek egy Zaporizzsja felé tartó, utánpótlást szállító orosz konvojt. 

Újabb felvételek a megsemmisített nyugati harcjárművekről

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az oroszok az ellentámadás első napjaiban több nyugati − köztük Leopard 2 típusú − harckocsit és harcjárművet is megsemmisítettek. Egyre több videó kerül fel ezekről is az internetre. 

Egyes források szerint az elmúlt napokban az ukránok 945 katonát, 33 harckocsit, 28 gyalogsági harcjárművet és 38 páncélozott harcjárművet vesztettek.

Borítókép: Ukrán katonák tüzelnek a kelet-ukrajnai Bahmut térségében húzódó fronton, az orosz erőkkel vívott harcok helyszínén 2023. június 5-én (Fotó: MTI/AP/Irina Ribakova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.