Ezekkel az intézkedésekkel állítanák meg a turistaáradatot Európa-szerte

Az európai városok a legszokatlanabb intézkedésekkel próbálják visszaszerezni a nyugalmukat, miközben a nyári szezon kezdetével özönlenek hozzájuk a látogatók. Míg Dubrovnik kitiltotta óvárosából a gurulós bőröndöket, London fizetős belépéssel szüntetné meg a turistaáradatot. Amerika mindeközben tárt karokkal várja a külföldieket.

Magyar Nemzet
2023. 06. 21. 4:50
Restaurants on the waterfront, Cavtat on the Adriatic Sea, Cavtat, Dubrovnik Riviera, Croatia
1306-1093 Fotó: ED RHODES
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A turistaáradat ellen küzdenek a népszerű utazási célpontok

A Holidu szállásfoglaló portál nemrég közzétett listája szerint Dubrovnik szembesült a legnagyobb turistaáradattal az elmúlt években. Látogatóinak számát tekintve a horvátországi város még Olaszország híres turistacélpontját, Velencét is megelőzte. Ennek legfőbb oka az, hogy Dubrovnik a népszerű Trónok harca sorozat egyik forgatási helyszíneként szolgált. A Holidu a pandémiát megelőző 2019-es év adatait vette alapul, összehasonlítva a turisták és a helyiek számát. A felmérés szerint

Dubrovnikban 36 látogató jut egy ottani lakosra, ami nagyon soknak számít, ha figyelembe vesszük, hogy a horvát városnak mintegy 41 ezer lakosa van.

2019-ben az odalátogatók száma közel 1,5 millió volt, ezért nem a legideálisabb hely azoknak, akik nyugalomra vágynak.

Az Adria gyöngyének is nevezett tengerparti városban az elturistásodás súlyos gondokat okoz, kezdve az infrastruktúrában keletkezett károktól az árak meredek emelkedésén át a folytonos közlekedési dugókig. A városvezetés ezért évek óta igyekszik korlátozni a turistaforgalmat, az idei turistaszezon kezdetén egy animációs videót tettek közzé arról, hogyan viselkedjenek azok, akik a nyaralásukat náluk tervezik.

Dubrovnik szokatlan intézkedéseket is hozott a túl sok turista ellen, nemrég kitiltotta a gurulós bőröndöket a macskaköves óvárosából. Amennyiben valaki megszegi a zajcsökkentést célzó intézkedést, 265 eurós büntetéssel kell szembenéznie.

A legzsúfoltabb úti célok közé tartozik Velence is, ahol a Holidu adatai szerint húsz turista jut egy lakosra átlagosan. 

A szintén az Adriai-tenger partján fekvő város 2024-től tervez belépőt szedni az odalátogatóktól. 

A díj várhatóan 3 és 10 euró közé fog esni. Nem Velence azonban az egyetlen európai város, amely így cselekszik. Annak, akinek a bakancslistáján szerepel az Egyesült Királyság is, figyelembe kell vennie, hogy 2024-től fizetős lesz a belépés az országba. A pontos dátumot még nem határozták meg, de várhatóan az Európai Unió, így Magyarország lakosainak is – akik nem rendelkeznek egyesült királyságbeli vízummal – 12 fontot kell kifizetniük ahhoz, hogy a szigetországba látogathassanak.

Velencében évek óta óriási turistaáradattal néz szembe (Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni)

A hegyekkel körülölelt, tóparti Hallstatt szintén méltán lett a turisták egyik legkedveltebb célpontja. Az osztrák kincsesdoboznak csupán mintegy 750 lakosa van, míg a koronavírus-járvány előtt látogatóinak száma elérte az egymilliót évente. Hallstatt az egyik legnépszerűbb szelfizős helyszín is a turisták körében, mivel a festői alpesi falu ihlette a Jégvarázs rajzfilm helyszínét.

A helyiek ugyanakkor megelégelték az egyfolytában fotózkodó turistákat, és panaszkodásuk nyomán a település vezetése fakerítéseket állított fel a tó köré, hogy részben elzárja a kilátást a kíváncsiskodók elől. 

Az egyetlen dolog, ami segíthet, az az, ha a szelfizős helyek többé nem lennének szelfizős helyek

– közölte Alexander Scheutz polgármester arra utalva, hogy megakadályoznák a tömegnyomort.

Amerika tárt karokkal fogadja a turistákat

Az Egyesült Államokba még mindig nem tértek vissza a koronavírus-járvány előtti turistatömegek, éppen ezért továbbra is tárt karokkal várják a tengerentúlra vágyókat. Ettől az állásponttól egyedül Hawaii tér el, ahol az elmúlt tíz évben annyi turista jelent meg, hogy már túlzsúfolttá váltak a sziget útjai és strandjai, ezért arra kérik a látogatókat, hogy inkább ne is menjenek – ám ez sem feltétlenül a külföldi, sokkal inkább a belföldi turistáknak szól. Az „amerikai turistahiány” nem véletlen, hiszen az Egyesült Államok küzdött a legnagyobb, közel 148 milliárd dolláros bevételkieséssel a járvány miatt  2020 során. 

A tengerentúlra érkezők száma még mindig közel harminc százalékkal elmarad a 2019-es szinttől. 

Ennek azonban már nem a koronavírus-járvány az oka, hanem az utazási figyelmeztetés, amelyet az amerikai fegyveres erőszakkal kapcsolatban adott ki néhány ország állampolgárainak. Uruguay például olyan városok, mint Detroit és Baltimore elkerülését javasolja, míg Kanada azt, hogy az államokba utazók „tájékozódjanak arról, hogyan kell reagálni egy aktív lövöldözés” során. Peking is figyelmeztetést adott ki az Amerikába vágyó polgáraiknak, miszerint „olyan országba utaznak, ahol gyakoriak a lövöldözések”. Mint a kínai külügyminisztérium fogalmaz: „legyenek óvatosak és készüljenek fel arra, hogy a munkahelyeken, az iskolákban, az otthonokban és a turisztikai helyszíneken előfordulhatnak fegyveres bűncselekmények”.

A Morning Consult 2022-es felmérése szerint az Egyesült Államokba látogatni kívánó kínaik 93 százaléka annyira aggódik, hogy inkább el sem utazik.

 

Borítókép: Éttermek a horvátországi Dubrovnik partján (Fotó: Ed Rhodes/Robert Harding Heritage/robertharding az AFP-n keresztül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.