Így készül a spanyol jobboldal az előre hozott választásokra

Az adócsökkentés és a szeparatista pártok visszaszorítása is a kampányígéretek között van.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 06. 20. 9:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adócsökkentéssel és a szeparatista pártok támogatásával elfogadott törvények felülvizsgálatával kampányol a spanyol jobboldal.

Spanyolországban július 23-án előre hozott parlamenti választásokat tartanak, miután a szocialisták a május 23-i helyhatósági választásokon drámai vereséget szenvedtek el. Pedro Sánchez kormányfő a hivatalos eredmények kihirdetése után bejelentette, hogy nem várja meg a decemberben időszerű voksolásokat, hanem már a nyár közepén urnához szólítja a spanyol választópolgárokat.

A múlt héten közzétett, legfrissebb felmérések eredményei egyértelmű jobboldali győzelmet vetítenek előre. 

Ha a Néppárt (PP) és a Vox képes lesz arra, hogy konfliktusaik ellenére koalíciót kössön, nem kérdés, hogy abszolút többséggel kormányozhatják Spanyolországot. A két párt politikusai múlt héten a legtöbb város és autonóm régió kormányzásában egyébként meg tudott egyezni. A közvélemény-kutatások eredménye egyben azt is jelzi, hogy a jelenlegi kormány miniszterelnök-helyettese, Yolanda Díaz hiába egyesítette a baloldali erőket a Sumar nevű pártban, nem fognak tudni elég támogatást adni a Pedro Sánchez vezette szocialistáknak ahhoz, hogy kormányon maradhassanak.

Közben a Néppárt vezetője, Alberto Núnez Feijóo amellett, hogy már korábban bejelentette a 16 éveseknek szabad nemváltást biztosító transztörvény visszavonását kormányra kerülése esetén, hétvégén ismét egy sor intézkedést hozott nyilvánosságra, amelyet kormánya első száz napjában tervez végrehajtani. 

Közölte, hogy első lépésként csökkenteni fogja az adókat (például a személyi jövedelemadót), hogy segítséget nyújtson a spanyol embereknek, redukálni akarja a minisztériumok számát és minden olyan törvénycsomagot felül akar vizsgáltatni, amit a szocialisták a baszk szakadár szervezetet, az ETA-t támogató és volt tagjait tömörítő EH Bildu nevű párt segítségével fogadtak el.

„A Bildu szavazatának nem lesz súlya hazánkban, hacsak nem felel meg az alkotmánynak” – hangsúlyozta Feijóo egy kampányrendezvényen, majd kiemelte, hogy a „jelenlegi visszataszító politikát tisztességes politikává kívánja alakítani”. A miniszterelnöki szék várományosa azt is bejelentette, hogy semmit sem fog eltitkolni az állampolgárok elől: 

mindent tudni fognak országunk helyzetéről, tájékoztatni fogunk mindenkit arról, hogy éppen hogy állnak a számláink.

Feijóo reagált leendő koalíciós partnere, a Vox hétvégi, szélsőséges kijelentésére is, miszerint nem létezik nemi erőszak. A Néppárt vezetője mindenkit biztosított arról, hogy kormánya küzdeni fog az egyenlőségért és nem fordulhat elő olyan, hogy bármelyik jobboldali − vagy magát annak valló − erő Spanyolországban megtagadja a szexista erőszakot, valamint olyan törvényeket hozzon, amely védtelenül hagyja a nőket.

Santiago Abascal, a Vox vezetője hétfőn reagált a pártját ért bírálatra. Közölte, hogy a nemi erőszakot, mint kifejezést utasítják el, amely szerinte egy ideológiai fogalom. Ez azonban szerinte nem jelent semmiféle visszalépést Spanyolország számára, amire pont a Vox politikája a legjobb példa, amely mindig is szigorúbb büntetés kiszabását kérte az erőszaktevőkre, beleértve a gyilkosokat és a nemi erőszakolókat is, akikre rendszerint állandó börtönbüntetést indítványoztak.

Borítókép: Alberto Núnez Feijóo, a spanyolországi Néppárt vezetője (Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.