Őrizetbe vettek egy osztrák férfit Afganisztánban

A nyolcvanas éveiben járó férfit kémkedéssel vádolják, Bécs keresi a helyzet megoldását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 13. 11:44
Kabul, 2021. augusztus 31. Tálib fegyveresek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér bejáratánál 2021. augusztus 31-én, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok befejezte az Afganisztánból történő kivonulást és az amerikai állampolgárok, harmadik országból származó állampolgárok és a kiszolgáltatott helyzetben lévő afgánok evakuálására irányuló missziót. MTI/AP/Hvaja Tavfik Szediki Fotó: Hvaja Tavfik Szediki Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afganisztánban őrizetbe vettek egy osztrák férfit, miután májusban az országba utazott – közölte az osztrák külügyminisztérium kedden. A tárca hozzátette: Ausztria már jóval korábban felhívta állampolgárai figyelmét az afganisztáni utazások veszélyeire.

 

A külügyminisztérium jelezte: rendszeres kapcsolatban van a férfi családjával, és aktívan keresi a helyzet megoldását.

 

Az ügyről a Der Standard című osztrák napilap számolt be elsőként. Az újság azt írta, hogy a nyolcvanas éveiben járó férfi egy 1988-ban betiltott kisebb radikális jobboldali párt, a Nemzeti Demokrata Párt társalapítója volt. A lap szerint a férfit néhány hete vették őrizetbe, miután egy szélsőjobboldali magazinban megjelent egy általa írt cikk Vakáció a tálibokkal címmel, amelyben kedvező színben tüntette fel a tálib rezsimet.

 

 A Der Standard szerint a férfit kémkedéssel vádolják, és az osztrák neonácik a Telegramon ismertették ügyét.

 

Az újság úgy tudja, hogy a férfi szívesen utazott veszélyesnek tartott helyekre: az 1980-as években már járt Afganisztánban, néhány évvel korábban pedig a Szíria északi részén az Iszlám Állam dzsihadistái ellen harcoló kurdokat kereste fel. A tálibok 2021 augusztusában vették át ismét az ellenőrzést Afganisztánban, miután a nemzetközi haderő húsz év után kivonult az országból.

Borítókép: Tálib fegyveresek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér bejáratánál 2021. augusztus 31-én (Fotó: MTI/AP/Hvaja Tavfik Szediki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.