Oroszpártisággal vádolja Kijev Izraelt, feszültté vált a viszony

Felháborította Izraelt az ukrán nagykövetség posztja, amelyben oroszpártisággal vádolta meg a közel-keleti országot. Az izraeli külügyminisztérium bekéreti Jevgen Kornijcsuk nagykövetet.

Magyar Nemzet
Forrás: The Times of Israel2023. 06. 26. 8:45
NETANJAHU, Benjámin;
Jeruzsálem, 2022. november 13. Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök, a jobboldali Likud vezetõje beszédet mond a jeruzsálemi elnöki rezidencián, miután Jichák Hercog izraeli elnök kormányalakítással bízta meg 2022. november 13-án. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna élesen bírálta Izraelt az oroszbarátnak vélt álláspontja miatt, ami a Netanjahu-kormány alatti enyhülő kapcsolatokhoz képest ismét feszültségeket jelez a két ország közt, mutat rá a The Times of Israel. Az izraeli ukrán nagykövetség a Facebookon fejezte ki megdöbbenését Izrael „egyértelmű oroszbarát álláspontja” miatt, és azzal vádolta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy spekulatív feltételezésekkel él Ukrajnával kapcsolatban. A miniszterelnök egy nemrégiben adott interjúban aggodalmának adott hangot, hogy az Ukrajnának szállított fegyverek potenciálisan iráni kezekbe kerülhetnek, és Izrael ellen használhatják fel őket. Netanjahu úgy fogalmazott,

attól is tartunk, hogy bármilyen rendszert, amelyet Ukrajnának adunk, ellenünk használnának, mert iráni kezekbe kerülhet... és egyébként ez nem elméleti lehetőség. Valóban megtörtént a nyugati páncéltörő fegyverekkel, amelyeket most a határainknál látunk. Tehát itt nagyon óvatosnak kell lennünk.

Ukrajna nagykövete, Jevgen Kornijcsuk alaptalannak minősítette ezeket az állításokat. A nagykövetség továbbá bírálta Izraelt, amiért magas szintű politikai tárgyalásokat folytat Oroszországgal, és figyelmen kívül hagyja az erkölcsi határokat.

A bírálatokra válaszul az izraeli külügyminisztérium azt tervezi, hogy bekéreti Kornijcsukot. Eli Cohen külügyminiszter vasárnap újságíróknak elmondta, hogy „az Oroszországgal szembeni bonyolult viszony ellenére Izrael a háború kitörése óta a mai napig Ukrajna mellett állt, sőt nemzetközi fórumokon Oroszország elítélése mellett szavazott”.

Emellett a közel-keleti állam „példátlan humanitárius segélyt” küldött Ukrajnának mintegy 22 millió dollár értékben, az idei évre pedig ennél is magasabb összeget irányoztak elő.

Nemrég Kijevben fogadta Cohent hivatali kollégája, Dmitro Kuleba. Tárgyalásuk eredményeképp Izrael 200 millió dolláros hitelgaranciát ajánlott fel Ukrajnának az egészségügyi és polgári infrastruktúrára, valamint segítséget ígért egy intelligens, korai előrejelző rendszer kifejlesztéséhez. Kijev azonban csalódottságának adott hangot, mivel a rendszer kiépítésének ütemezése késik, a kölcsönökhöz való hozzáférés pedig nehézségekbe ütközik. Az ukránoknak az sem tetszett, hogy Izrael többször is magas szintű tárgyalásokat folytatott az orosz külüggyel, Netanjahu pedig nem volt hajlandó fogadni Volodimir Zelenszkij elnök feleségét, Olena Zelenszka ukrán first ladyt múlt heti izraeli látogatása során.

Borítókép: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.