Szövetségeseket keres az olasz kormány a migrációs krízis közepette

Rendkívül elfoglalt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az elmúlt hetekben. A kormányfő az országra nehezedő migrációs nyomás kezelésében keres szövetségeseket. Az Európai Parlament elnökével, a francia elnökkel és a német szövetségi kancellárral is megbeszélést folytatott az elmúlt időszakban.

2023. 06. 23. 19:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában és Afrikában is keményen dolgozik Giorgia Meloni, hogy közös uniós összefogással találjanak kiútat a kontinensre nehezedő súlyos migrációs krízisből. Az olasz miniszterelnök az elmúlt hetekben és hónapokban sorra látogatta meg vagy fogadta Rómában az európai kormányfőket, illetve az európai intézmények vezetőit, hogy meggyőzze őket, közösen kell megoldást találni az egyre súlyosabb bevándorlási krízisre.

Csütörtök délután Roberta Metsolát, az Európai Parlament elnökét fogadta a Chigi miniszterelnöki palotában, hogy előzetes egyeztetéseket folytassanak a június 29–30-án esedékes Európai Tanács ülésének főbb témáiról, az orosz–ukrán háborúról, a gazdaságról, valamint a bevándorlás helyzetéről. 

A két vezető közötti tárgyalások középpontjában elsősorban a migráció kezelése állt, hiszen Olaszországnak európai szövetségesekre van szüksége az egyre erőteljesebb migrációs krízis megfékezéséhez. 

Az Európai Parlament elnöke és az olasz miniszterelnök egyetértett abban, hogy a kontinens külső határainak védelmét meg kell erősíteni. Olaszország meggyőződése, hogy ezt a kiindulási és tranzitországokkal való szoros együttműködéssel lehet megvalósítani.

Egyetlen nő, férfi vagy gyermek sem veszítheti életét, amiért tengeri úton megpróbálja elérni Európát. Egytelen tagországot sem szabad magára hagyni, az unió bevándorlási politikáját a szolidaritás kell jellemezze 

– nyilatkozta a találkozót követően Roberta Metsola az olasz köztelevíziónak. Az elmúlt hetekben az európai tagországok vezetőivel történt kétoldalú tárgyalások célja is az volt, hogy Meloni nyomatékosítsa, hogy Olaszország egyedül nem tud megbirkózni a Földközi-tengeren keresztül áramló illegális bevándorlók tömegeinek fogadásával. 

Ebből a célból kereste fel csütörtökön Párizsban Emanuel Macron francia köztársasági elnököt. A két ország vezetője hosszas vita után ült tárgyalóasztalhoz, amelyet pontosan a migráció kezelése robbantott ki. Meloninak minden szövetségesre szüksége van, az olyan összetett kérdéseket pedig, mint a bevándorlás, csak kétoldalú együttműködéssel lehet megoldani. Éppen ezért találkozott nemrég Olaf Scholz német szövetségi kancellárral is Rómában. A megbeszélések célja az volt, hogy Olaszország és Németország újból szorossá tegye a kapcsolatait.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz kormányfő (j) fogadja Roberta Metsolát, az Európai Parlament elnökét az olasz miniszterelnöki hivatalban, a római Chigi palotában 2023. június 22-én (Fotó:MTI/EPA-ANSA/Claudio Peri)

 

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.