Tüntetéssé alakult az idei pride első madridi felvonulása

Elszabadult a békés felvonulásba csomagolt genderlobbi a spanyol fővárosban.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 06. 29. 18:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyolországi LMBTQ-közösség egyre jobban félti jogait, miután a májusi önkormányzati választásokon a számukra biztonságos terepet biztosító szocialisták és a szélsőbaloldali Unidas Podemos helyett a jobboldal győzött. A Néppárt (PP) és a Vox előretörésével kulcsfontosságú, „korábban progresszív bástyának” tartott települések és megyék kerültek jobboldali irányítás alá. Mivel a Néppárt nem mindenhol tudott abszolút többséget szerezni, a Voxszal paktált le, mely a spanyolországi pártok közül a legerőteljesebben küzd a genderideológia ellen. Az egyik valenciai település középületeiről rögtön azután leszedették a szivárványszínű zászlókat, hogy megalakult az új jobboldali vezetés. A szerdai madridi rendezvényt szervező Orgullo Crítico nevű platform úgy fogalmazott:

Idén már meg is figyelhettük, hogy a korábban biztonságos helyek hogyan váltak ismét kockázatossá.

Az LMBTQ-közösség attól tart, hogy a július 23-ra előre hozott parlamenti választások után helyzetük tovább súlyosbodik majd. Félelmük ráadásul nem alaptalan, mivel a felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy a központi kormány élére is a Néppárt kerül, de abszolút többség híján a Voxszal kell majd koalíciót kötnie. Egy dologban ráadásul mindkét párt egyetért: kormányra kerülésük esetén azonnal visszavonják a szélsőbaloldal által kidolgozott transztörvényt, amely lehetővé tette a 16 éveseknek, hogy önállóan, szülői beleegyezés nélkül nemet váltsanak.

Az LMBTQ-közösség tagjai a szerdai madridi tüntetésen olyan transzparenseket emeltek a magasba, melyeken arra hívták fel a figyelmet, hogy „Kiskorúak nélkül nincs nemi önrendelkezés”, hogy a  „Vox fasiszta párt”, mely nemcsak a jogaiktól akarja megfosztani őket, hanem a szabadságtól és attól, hogy önmaguk lehessenek, illetve hogy „Ideje lenne depolitizálni az LMBTQ-csoportokhoz fűződő ügyeket”. Arra szólítottak fel mindenkit, hogy a választásokon szavazzanak a baloldalra, ha nem akarják, hogy szélsőjobboldali eszmék vegyék át az uralmat Spanyolországban. 

Alberto Núñez Feijóo leendő spanyol kormányfő a felvonulással egy időben vendégeskedett Spanyolország legnézettebb talk show-jában, ahol szóba kerültek a legsarkalatosabb baloldali törvények, mint az abortusz- és az eutanáziatörvény, valamint a transztörvény is. Feijóo közölte, hogy nem kíván gyűlöletet kelteni, sem megfosztani jogaiktól az LMBTQ-csoportokat, de meg kell érteniük, hogy a transztörvény a jelenlegi formájában nem maradhat érvényben, mivel tudománytalanul leegyszerűsíti a biológiai nem fogalmát, és nem védi a kiskorúakat, akik jelen pillanatban már 16 évesen egyoldalúan, szülői beleegyezés, orvosi és jogi felülvizsgálat nélkül kérhetnek nemváltást, valamint visszafordíthatatlan sebészi beavatkozásokat. 

A kormányfői poszt legfőbb esélyese hozzátette azt is, hogy bár vissza fogja vonni a transztörvényt, helyette egy újat tervez készíteni, mely észszerűen és a gyerekeknek, nőknek, szakembereknek nagyobb védelmi hálót biztosítva adja majd meg az LMBTQ-csoportok jogait.

Borítókép: Madrid Pride (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.