A kínai utazások megfontolását kéri az Egyesült Államok az állampolgáraitól

A kormány arra figyelmezteti az embereket, hogy ne utazzanak Kínába a jogellenes őrizetbe vétel kockázata miatt.

Magyar Nemzet
2023. 07. 03. 21:11
CSIN Kang; BLINKEN, Antony
Peking, 2023. június 18. Csin Kang kínai külügyminiszter (j) fogadja amerikai hivatali partnerét, Antony Blinkent Pekingben 2023. június 18-án. MTI/AP/Reuters pool/Leah Millis Fotó: Leah Millis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kormány ajánlása úgy fogalmaz, hogy a Kínai Népköztársaság kormánya önkényesen alkalmazza a törvényeket, ideértve az ország elhagyására vonatkozó tilalmat az Egyesült Államok és egyéb országok állampolgárai számára méltányos és átlátható eljárás nélkül. A figyelmeztetés szerint a Kínába utazó, illetve ott élő amerikaiakat a hatóságok őrizetbe vehetik, amely során nem biztosítanak hozzáférést konzuli szolgáltatásokhoz és információkhoz.

Az amerikai kormány hasonló figyelmeztetést adott ki Makaóra, Hongkong esetében pedig fokozott körültekintést kér az oda utazó amerikai állampolgároktól.

Kína egyelőre hivatalosan nem reagált az amerikai kormányzat figyelmeztetésére. A pekingi kormány a közelmúltban kiadott amerikai figyelmeztetéseket általában politikai indíttatásúnak minősítette és válaszlépésként utazási ajánlást adott ki saját állampolgárai számára az Egyesült Államokra vonatkozóan, amelyben a bűncselekmények veszélyére, az ázsiai származásúakat érintő diszkriminációra és a sürgősségi egészségügyi ellátás magas költségére hívta fel a figyelmet.

A Kínára vonatkozó, júliustól frissített utazási ajánlás az amerikai külügy négyfokozatú skáláján a harmadik legsúlyosabb figyelmeztetés.
Borítókép: Csin Kang kínai külügyminiszter fogadja amerikai hivatali partnerét, Antony Blinkent Pekingben 2023. június 18-án (Forrás: MTI/AP/Reuters pool/Leah Millis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.