A NATO főtitkára közelebb hozná Ukrajnát a szövetséghez

Jens Stoltenberg szerint a közelgő csúcstalálkozó alkalmat ad a tagállamok azon szándékának megerősítésére, hogy közelebb hozzák Ukrajnát a NATO-hoz.

Magyar Nemzet
2023. 07. 07. 13:52
STOLTENBERG, Jens
Brüsszel, 2023. július 6. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár sajtótájékoztatót tart a török, a svéd és a finn külügyminiszterrel Svédország NATO-tagságáról folytatott megbeszéléseket követõen a védelmi szövetség brüsszeli székházában 2023. július 6-án. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO jövő heti vilniusi csúcstalálkozója alkalmat ad a tagállamok azon szándékának megerősítésére, hogy közelebb hozzák Ukrajnát a szövetséghez – jelentette ki a védelmi szervezet főtitkára Brüsszelben pénteken. Jens Stoltenberg a csúcstalálkozót megelőzően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette:

Oroszország azon céljával ellentétben, hogy a háborúval megossza a szövetséget, a csúcsértekezlet legfőbb üzenete az, hogy a tagországok egysége erősebb, mint valaha, és megingathatatlan az Ukrajnának nyújtott támogatása.

 

– Csúcstalálkozónk egyértelmű üzenetet fog közvetíteni: a NATO egységes, Oroszország agressziója pedig nem kifizetődő – fogalmazott, és elmondta, hogy a tagállami vezetők a csúcstalálkozón tervet készítenek arról, miként tudják támogatni Kijevet a NATO-tagsághoz szükséges célok elérésében. Programot állítanak majd össze Ukrajna légvédelmének megerősítésére, és ütemtervet készítenek arra vonatkozóan, hogy az ország katonai képességei mihamarabb elérjék a tagsághoz szükséges követelményi szintet. 

El kell érni, hogy Oroszország ne nyerje meg a háborút, Ukrajna pedig győzedelmeskedjen

– jelentette ki a NATO főtitkára. Szerinte ehhez az ország további támogatására van szükség, beleértve a politikai, pénzügyi és a katonai támogatást is annak érdekében, hogy területeinek visszaszerzésével Kijev a legkedvezőbb feltételekkel ülhessen majd a béketárgyalások asztalához.

Arra is kitért, hogy a csúcsértekezleten a tagállami vezetők regionális tervek meghatározásával megerősítik majd a szövetség védelmi és elrettentő képességét Észak-Európától, a NATO keleti szárnyán keresztül egészen a Földközi-tenger térségéig. Meghatározzák majd a katonai képességek fokozásának menetrendjét is, különös figyelemmel a katonai eszközök gyártására, valamint a védelmi kiadások növelésének minimális mértékének meghatározásával. A NATO emellett meg fogja erősíteni és bővíteni fogja globális együttműködéseit, mivel – mint kiemelte – a megváltozott globális biztonsági kihívások kezelése globális összefogást igényel.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a török, a svéd és a finn külügyminiszterrel Svédország NATO-tagságáról folytatott megbeszéléseket követően a védelmi szövetség brüsszeli székházában 2023. július 6-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.