Amerikai katonát vettek őrizetben Észak-Koreában

Az észak-koreai hatóságok azért vették őrizetbe az amerikai férfit, mert átlépte a demarkációs vonalat.

Magyar Nemzet
2023. 07. 18. 15:34
null
(FILES) North Korean soldiers (C) take photos towards a South Korean soldier (L) and a US soldier (R) standing before the military demarcation line (lower C) seperating North and South Korea within the Joint Security Area (JSA) at Panmunjom on July 27, 2014. A United States national entered North Korea during a tour of the heavily-fortified border and is believed to have been detained, the United Nations Command said July 18, 2023. (Photo by Ed JONES / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-koreai hatóságok letartóztattak egy amerikai állampolgárt, aki engedély nélkül lépett át a demarkációs vonalon – közölte a The Washington Post amerikai napilap a határ biztonságáért felelős ENSZ-szervezet jelentése alapján. Az őrizetbe vett férfi katona – árulta el a lapnak egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő. 

Az amerikai egy „orientációs túrán” vett részt az úgynevezett közös biztonsági területen. A túra során átlépte a demarkációs vonalat, ezt követően tartóztatták le az észak-koreai hatóságok. A „közös biztonsági terület” egy 800 méter széles sáv az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált területen belül, ahol általában a két ország vezetői szoktak tárgyalásokat folytatni. 

Donald Trump is itt lépte át Észak-Korea határát 2019-ben, ezzel ő lett az első amerikai elnök, aki a remeteállamba látogatott. A közös biztonsági terület egyébként a világ egyik legjobban megerősített határvidéke, biztonságát az ENSZ szavatolja. 

Mivel Washington és Phenjan között nincs diplomáciai kapcsolat, így az Egyesült Államok nem tud segítséget nyújtani az Észak-Koreában bajba jutott állampolgárainak. Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem válaszolt a lap megkeresésére – írta a The Washington Post.

 

Jelentős amerikai jelenlét Dél-Koreában

Dél-Koreában a második világháború óta jelentős az amerikai katonai jelenlét. Ezenfelül itt található az Egyesült Államok legnagyobb külföldi bázisa, a Camp Humphreys. A közel 1500 hektáron elterülő támaszpont alig száz kilométerre fekszik az Észak-Korea és Dél-Korea közt húzódó demarkációs vonaltól. 

A dél-koreai Camp Humphreys támaszpont. Fotó: U.S. Army

Borítókép: Észak-koreai katonák állnak a demarkációs vonal Phenjan felöli oldalán (Fotó: AFP/Ed Jones)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.