Fokozza fekete-tengeri jelenlétét a NATO

A felderítő és megfigyelési képességek növeléséről a NATO–Ukrajna Tanács második ülésén döntöttek.

Magyar Nemzet
2023. 07. 26. 20:41
null
Kígyó-sziget, 2023. július 8. Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által 2023. július 8-án, Oroszország Ukrajna ellen 2022 februárjában indított háborújának 500. napján közreadott kép a fekete-tengeri Kígyó-szigetrõl. A Kígyó-szigeten szolgáló ukrán határõrök akkor váltak híressé, amikor amikor megtagadták, hogy megadják magukat az orosz hadseregnek a háború elsõ napjaiban. MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata Fotó: Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A szövetségesek és Ukrajna határozottan elítéli Oroszország kilépését a fekete-tengeri gabonamegállapodásból. Ez egy szándékos kísérlet az ukrán mezőgazdasági export leállítására, melytől több százmillió ember függ a világon” – áll a szerdai NATO–Ukrajna Tanács ülését követően közzétett nyilatkozatban. A tanács összehívására azután került sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Jens Stoltenberghez fordult a gabonamegállapodás felmondását követően. 

A felek elítélték továbbá Oroszország ukrán kikötői városokat, többek közt Odesszát, valamint a román határ közelében fekvő Renit ért támadásait, felhíva a figyelmet a háború eszkalációjának veszélyére. 

A szövetségesek a nyilatkozatukban megjegyezték, hogy Moszkvának a Fekete-tengeren, Bulgária kizárólagos gazdasági övezetén belül történő műveletei új kockázatot teremtenek, valamint akadályokat gördítenek a hajózás szabadsága elé. Hozzátették, 

a NATO fokozza megfigyelési és felderítési tevékenységét a térségben, ez még több járőröző repülőgép és drón bevetését jelenti.

 

Borítókép: Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által 2023. július 8-án, Oroszország Ukrajna ellen 2022 februárjában indított háborújának 500. napján közreadott kép a fekete-tengeri Kígyó-szigetről (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.