Megosztja az olasz kormányt Von der Leyen esetleges újrázása

Az Európai Bizottság jelenlegi elnöke egyelőre nem döntött arról, hogy újraindul-e posztjáért a 2024-es EP-választásokat követően, ám a téma máris megosztja a politikusokat. Az olasz kormány berkein belül kemény vitát váltott ki Ursula von der Leyen újbóli jelöltsége, a spanyol kormányfő támogatja azt.

Homoky Réka
2023. 07. 05. 14:44
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. június 7. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke érkezik az uniós testület heti rendes ülésére Brüsszelben 2023. június 7-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves vitákat váltott ki az Európai Parlament legnagyobb és legrégibb frakcióján, a jobbközép Európai Néppárton (EPP) belül az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, Ursula von der Leyen újbóli jelöltsége, derült ki az Euractiv cikkéből. A hírportál kiemelte, míg azt várják, hogy Von der Leyen eldöntse, hogy a 2024-es európai parlamenti választások után újra kíván-e indulni a posztért, a téma máris megosztja az EPP-t, mivel a frakció jövőbeli politikai irányultsága a tét.

Az EPP egyelőre még nem tette közzé a frakció jelöltjének megválasztása kapcsán összehívandó kongresszusának időpontját, de erre a jövő júniusi európai uniós választások előtt mindenképp sor kerül. Állítólag azért nem közölték még a kongresszus dátumát, mert Ursula von der Leyen még nem nyilatkozott arról, hogy újraindul-e. 

Az úgynevezett „spitzenkandidat” rendszer értelmében ha egy európai politikai család vezető jelöltje megnyeri az EU-választást, és megszerzi a többséget az Európai Parlamentben, akkor ő lesz az Európai Bizottság (EB) elnöke. Ugyanakkor míg az EB előző elnökét, Jean-Claude Junckert ennek a rendszernek megfelelően választották ki, ő volt ugyanis az Európai Néppárt első számú jelöltje, addig utódját, Ursula von der Leyen elnökségét az Európai Unió vezetői zárt ajtók mögött szavazták meg.

Az, hogy Von der Leyen egyelőre nem nyilatkozott az esetleges újrázásáról, egyre nagyobb feszültséget okoz a jobboldali fronton, Brüsszelben és az európai fővárosokban egyre több pletyka kering ezzel kapcsolatban, emellett pedig a szocialisták és az EPP közötti nagykoalíció megszűnése olyan politikai űrt hagyott maga után, amelyet be kell tölteni ahhoz, hogy a következő uniós parlamentben többséget szerezhessenek. Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője már jelezte együttműködési szándékát az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) párttal, ezt egyes néppárti politikusok, köztük az olasz Antonio Tajani támogatta, a német jobboldali pártok azonban kizárták ennek a lehetőségét. Brüsszeli pletykák szerint Weber és Von der Leyen között nincs egyetértés az EPP politikai irányultságáról: míg Weber a jobboldal felé nyit, addig Von der Leyen a centrálisabb megközelítést szorgalmazza.

Nagy kérdés, hogy az első helyre várt EPP a választások után koalíciót köt-e a konzervatívokkal (ECR) és a liberálisokkal (Renew), vagy pedig még inkább jobbra tendál, és esetleg szövetségre lép a szélsőjobboldallal.

Ursula von der Leyen a minap a Pedro Sanchez spanyol szocialista miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a centrista demokratikus frakcióknak meg kell mutatniuk, hogy világos elképzelésünk van arról, hogyan akarják kezelni a változást.

Egy másik forgatókönyv szerint azonban Ursula von der Leyen szövetségre léphet az EPP liberális frakciójával, és a szocialistákhoz és a liberálisokhoz közelebb álló centrista hozzáállást követi.
A spanyol kormányfő tehát támogatja Von der Leyen jelöltségét, erről az Euractiv a két politikus közti találkozót követően beszámolt, az olasz kormányon belül azonban jelentős feszültséget okoz a kérdés.

A konzervatív Giorgia Meloni-féle Olasz Testvérek párt, a jobbközép Hajrá, Olaszország! és a jobboldali Matteo Salvini Ligája alkotta kormánykoalíció soraiban ugyanis nagy ellenállást váltott ki Salvini javaslata, miszerint az uniós családjába bevonná a francia jobboldali Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés nevű pártját és a német Alternatíva Németországért (AfD) pártot is, ám Antonio Tajani külügyminiszter, aki egyben miniszterelnök-helyettes és a Hajrá, Olaszország! vezetője is, ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy míg Matteo Salvini soha nem lesz probléma, addig az AfD és Le Pen biztosan az lesz. 

A Salvini által vezetett Liga ugyanakkor óva inti az olasz kormánykoalíciót az EPP-ből, a szocialistákból (S&D) és a liberálisokból (Renew) álló, Ursula von der Leyennel szimpatizáló többség esetleges újrakonfigurálásától. A Liga EP-küldöttségének vezetője, Marco Zanni kiemelte: a szövetség azon dolgozik, hogy végre létrejöjjön egy egységes európai jobbközép, amely konkrét válaszokat tud adni az embereknek az éveken át tartó rossz baloldali kormányzást követően. Az olasz kormányfő mindemellett a mai napig nem zárta ki a szövetséget a liberálisokkal, akik hallani sem akarnak a konzervatívokkal való koalícióról.

Egyelőre nem tudni tehát, hogy mire lehet számítani Ursula von der Leyen újbóli jelöltségével kapcsolatban, de felröppentek olyan híresztelések is, hogy egyes uniós vezetők azt részesítik előnyben, hogy Manfred Weber vegye át az Európai Bizottság vezető pozícióját abban az esetben, ha az EU Tanácsában nézeteltérés alakul ki Von der Leyennel kapcsolatban.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.