Ritka légköri jelenséget lehet látni ezen a héten

Az Egyesült Államok tizenhét államában lesz megfigyelhető a héten a sarki vagy északi fény, az aurora borealis jelensége – jelezte az alaszkai egyetem geofizikai kutatóintézete.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 11. 7:11
null
Hornbaek Beach, 2023. február 28. Emberek nézik, amint az északi fény, azaz aurora borealis világítja be az égboltot a dániai Hornbaek Beach felett 2023. február 27-én. MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen Fotó: Mads Claus Rasmussen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudományos előrejelzés szerint csütörtökön egy geomágneses viharnak köszönhetően az általában az északi félteke legészakibb területeiről észlelhető jelenség az Egyesült Államok középsőbb részén fekvő területekről is megfigyelhető lesz. Az északi fény ereje a tizenegy éves napciklushoz kapcsolódik, ami várhatóan 2024-ben éri el legközelebbi csúcspontját, ezért délebbre is láthatóvá válik. 

Tavasszal az Egyesült Államok délnyugati Arizona államából észlelték.

Ezen a héten a várakozások szerint gyakorlatilag az Egyesült Államok minden északi államából és az északkeleti partvidék közepén fekvő Marylandből is megfigyelhető lesz majd a jelenség, egyes helyeken a teljes égboltot borítva, másutt inkább a horizont közelében.

A csillagászok azt javasolják, hogy aki zavartalanul akarja élvezni az éjszakai égbolton villódzó színes fényeket, a nagyvárosi fényszennyezéstől mentes területre menjen. Az alaszkai kutatóintézet szerint a 0-tól 9-ig terjedő skálán 6-os erősségű lesz a csütörtökön az Egyesült Államokból látható sarki fény.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.