Ursula von der Leyen: Ukrajnának még további reformokra van szüksége

Ukrajnának még további reformokat kell végrehajtania intézményrendszerének megerősítésére és a korrupció elleni harcban ahhoz, hogy teljes jogú taggá válhasson a NATO-ban és az Európai Unióban – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Vilniusban, a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek találkozójára érkezve.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 12. 11:05
VON DER LEYEN, Ursula
Vilnius, 2023. július 12. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtó képviselõinek nyilatkozik a NATO-tagországok csúcstalálkozójának második napi tanácskozása elõtt Vilniusban 2023. július 12-én. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A litvániai csúcstalálkozó második napján a NATO-tagállamok vezetői nemzetközi partnereikkel, köztük az EU-t, valamint az Indiai- és a Csendes-óceán térségének több meghatározó országát képviselő vezetőkkel találkoznak.

Ursula von der Leyen kiemelte: Oroszország Ukrajna elleni háborúja egyértelművé tette, hogy meg kell erősíteni a NATO és az EU együttműködését. Ebben szerinte jelentős előrelépést jelent az uniós tag Finnország és Svédország NATO-csatlakozása.

– A nemzetközi közösségnek további lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megvédelmezze a nemzetközi jogrendet, annak érvényesülését, a vilniusi találkozónak ez is célja – tette hozzá.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdai érkezésekor kijelentette, hogy az EU és a NATO együttműködése jelentősen szorosabbá vált ezekben a nehéz időkben, különösen Ukrajna támogatásában. Fontosnak mondta, hogy az észak-atlanti szövetséggel együttműködve az EU is kivegye részét a kontinens biztonságának megóvásából.

Ukrajnával kapcsolatban Ursula von der Leyen leszögezte, hogy az Európai Bizottság Kijevvel intenzíven együttműködve dolgozik azon, hogy az ország teljesítse a tagsághoz szükséges reformokat. Méltatta egyúttal a lelkesedést és a sebességet, amellyel Ukrajna halad a reformok útján.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtó képviselőinek nyilatkozik a NATO-tagországok csúcstalálkozójának második napi tanácskozása előtt Vilniusban 2023. július 12-én (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.