Az ukránok több katonát vesztettek eddig, mint Washington Vietnámban húsz év alatt + videó

A háborúban elesett ukrán katonák száma már most meghaladja azt, ahány katonát az Egyesült Államok vesztett Vietnámban csaknem húsz év alatt – hívta fel a figyelmet a New York Post napilap amerikai tisztviselőkre hivatkozva. A háború kirobbanása óta megy a találgatás a felek valós veszteségeiről, a mostani információk szerint csaknem félmillió halottja és sebesültje van a 18 hónapja dúló harcoknak.

Magyar Nemzet
2023. 08. 19. 10:27
null
Bahmut, 2023. február 27. Sebesült ukrán katonát látnak el szanitécek egy tábori kórházban az ukrajnai háború frontvonalánál, a Donyeck megyei Bahmut térségében 2023. február 26-án. Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok február 26-án támadást indítottak a Harkiv megyei Kupjanszk, valamint a Donyeck megyei Limanszk, Bahmut, Avgyijivka és Sahtarszk, illetve Herszon város irányában. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem félmillió ukrán és orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg az ukrajnai háború 2022. február 24-i kirobbanása óta – számolt be a New York Post hírportál amerikai tisztviselőkre hivatkozva. Mint írják, az oroszok eddig mintegy 120 ezer katonát veszíthettek, míg 170-180 ezren sebesülhettek meg közülük. Ezzel szemben az ukrán veszteségek valamivel kisebbek lehetnek, 70 ezer ukrán katona halhatott meg a harcokban, emellett 100-120 ezren sérülhettek meg. 

A háborúban elesett ukrán katonák száma már most meghaladja azt, ahány katonát az Egyesült Államok vesztett Vietnámban csaknem húsz év alatt – hívja fel a figyelmet az amerikai hírportál. 

A tisztviselők ugyanakkor hozzáteszik, nagyon nehéz még csak megközelítőleg is pontos adatokat közölni a veszteségekről, ugyanis egyik fél sem oszt meg pontos információkat ezzel kapcsolatban. Elmondásuk szerint Kijev az ellentámadás első heteiben több ezer katonát veszíthetett, emellett pedig a nyugati szövetségesek által biztosított modern hadi eszközök húsz százaléka is odaveszett a harcok során. 

Csak a vezérkarnak van joga megszólalni a sebesültek, a rokkantak, a végtagjaikat elvesztett emberek és az eltűntek számadatait, és természetesen a háborúban meghaltak számát illetően is

– kommentálta az amerikai tisztviselők által megosztott információkat Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója. 

 

Számháború

Legutóbb Douglas Macgregor, az amerikai védelmi minisztérium korábbi tanácsadója nyilatkozott a háború lehetséges veszteségeivel kapcsolatban, akkor egy interjúban arról beszélt, hogy az ukrán fegyveres erők veszteségeit körülbelül 300-350 ezerre lehet becsülni. 2022 novemberében a BBC brit közszolgálati médium cikke szerint Washington akkor körülbelül százezerre becsülte az ukrán haderő halottjainak és sebesültjeinek számát. Ezzel szemben a már idézett Podoljak 2022 decemberében „mindössze” 13 ezer halott ukrán katonáról beszélt.

Moszkva hivatalos közlése szerint hatezer orosz katona halt meg Ukrajnában tavaly február 24-e óta.

Egy júliusi elemzés szerint ugyanakkor az orosz haderő körülbelül ötvenezer katonát veszíthetett az elmúlt 18 hónapban. 

Borítókép: Sebesült ukrán katonát látnak el szanitécek egy tábori kórházban az ukrajnai háború frontvonalánál, a Donyeck megyei Bahmut térségében 2023. február 26-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.