Dróngyárakat épít Irán Belaruszban és Oroszországban

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt szerint Irán dróngyárakat telepít Oroszországba és Fehéroroszországba. A lépés Iránnak számos katonai és gazdasági előnnyel jár, az oroszok pedig gyorsabban jutnak utánpótláshoz az ukrajnai harcokban előszeretettel használt Shahed drónokból.

Magyar Nemzet
Forrás: zn.ua2023. 08. 02. 7:55
null
Hercegszántó, 2022. november 14. Rendõrségi drón a hercegszántói közúti határátkelõhely közeli határszakasznál, ahol Pintér Sándor magyar és Roman Mikulec szlovák belügyminiszter sajtótájékoztatón köszöntötte a határrendészeti feladatok ellátására vezényelt magyar és szlovák rendõröket 2022. november 14-én. Pintér Sándor és Roman Mikulec a tájékoztató után megnézte a határrendészeti feladatok ellátására használt technikai eszközöket, valamint az illegális migránsoktól és az embercsempészektõl lefoglalt, támadásra használt vagy arra alkalmas tárgyakat. MTI/Kiss Dániel Fotó: Kiss Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teheránban tárgyalt a napokban Viktor Hrenin fehérorosz védelmi miniszter – tudta meg az ukrán Zn.ua híroldal. Hrenin hétfőn katonai együttműködési megállapodást írt alá Mohamed Reza Astiani dandártábornokkal, az iráni fegyveres erők vezérkari főnökével, tegnap pedig az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke, Mohamed Bageri vezérőrnagy szólított fel a két ország közti védelmi ipari együttműködés bővítésére a Hreninnel való találkozóján.

Az ISW értékelése szerint Astiani és Hrenin tárgyalhattak fehéroroszországi dróngyárak létesítéséről, amelyekben Shahed kamikaze drónokat gyártanának az ukrajnai orosz invázió támogatására.

Irán hadiipari kapcsolatainak szorosabbra fonása a két országgal nem előzmények nélküli. A közel-keleti ország tavaly májusban a tádzsikisztáni Dusanbéban avatott fel egy Ababil–2 dróngyártó üzemet, 

egy évvel később pedig az ukránok tettek közzé olyan információt, miszerint iráni mérnökök annak lehetőségét vizsgálták, hogyan lehetne a fehéroroszországi Gomelben lévő üzemeket dróngyárakká alakítani. 

Júniusban az amerikai kormány jelezte, hogy információik szerint Irán segít Oroszországnak dróngyárat építeni a tatárföldi Jelabugában.

Az iráni drónok fehéroroszországi és oroszországi gyártása mind Oroszország, mind Irán számára előnyös lesz, előbbi készleteinek gyorsabb feltöltését, utóbbi főleg gazdasági előnyöket remélhet a lépéstől.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kiss Dániel)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.