Felszállt az első, franciákat evakuáló gép Niger fővárosából + videó

A francia vezetés három repülőt küldött francia és európai állampolgárok kimenekítésére, az első gépen 12 csecsemő is tartózkodik.

Homoky Réka
Forrás: Le Figaro2023. 08. 01. 21:25
null
Niamey, 2023. augusztus 1. Francia állampolgárok gyülekeznek a nigeri fõváros, Niamey nemzetközi repülõterén 2023. augusztus 1-jén, amikor az afrikai országban július 26-án végrehajtott katonai hatalomátvétel miatt Franciaország katonai repülõgépekkel megkezdi állampolgárainak hazaszállítását. MTI/AP/Sam Mednick Fotó: Sam Mednick
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdték a francia hatóságok a Nigerben ragadt állampolgáraik kimenekítését, miután a nyugat-afrikai országban súlyos helyzet alakut ki a pár nappal ezelőtt elkövetett katonai hatalomátvételt követően. 

A Le Figaro számolt be róla, hogy az esti órákban, párizsi idő szerint este fél nyolc körül szállt fel Niameyből az első repülőgép, egy Airbus A 330-as, fedélzetén több száz emberrel. 

Catherine Colonna külügyminiszter Twitter-bejegyzése alapján a repülőgép fedélzetén 262 személy tartózkodik, köztük 12 csecsemő. 

A politikus az akció sikerét a légierő, a külügyminisztérium, a hadügyminisztérium és a nigeri francia nagykövetség összehangolt együttműködésének tulajdonította. 

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter is hírt adott róla, hogy megkezdődött a francia állampolgárok evakuálása Nigerből. 

Büszkék vagyunk katonáinkra és hadseregünkre a honfitársaink szolgálatában tanúsított készségességükért.

 – írta a politikus a Twitteren. 

 

A helyszínről tudósító újságíró, Lespiaut Anne-Fleur azt írta a közösségi oldalon, hogy a nigeri repülőtéren a franciákon kívül francia-nigeri kettős állampolgárok, valamint, német, belga, svájci, olasz és spanyol nemzetiségű kimenekítendő személyek is regisztrálnak, mindannyian Párizsba tartanak, az evakuálás zökkenőmentesen zajlik.

A Le Figaro a hadsereg vezérkara tájékoztatására hivatkozva azt írta, hogy a Nigerben állomásozó francia katonák evakuálása egyelőre nincs napirenden. 

Borítókép: Francia állampolgárok gyülekeznek a nigeri főváros, Niamey nemzetközi repülőterén 2023. augusztus 1-jén, amikor az afrikai országban július 26-án végrehajtott katonai hatalomátvétel miatt Franciaország katonai repülőgépekkel megkezdi állampolgárainak hazaszállítását. (Fotó: MTI/AP/Sam Mednick)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.