Joe Biden megtiltotta amerikai vállalkozásoknak a kínai befektetéseket

Egyes technológiák esetében a nemzetbiztonságra hivatkozva hozta meg a döntést a kormányzat.

Magyar Nemzet
2023. 08. 10. 6:17
BIDEN, Joe
Washington, 2023. augusztus 7. Joe Biden amerikai elnök az elnöki helikopter elõtt, amint a Delaware állambeli Wilmingtonban lévõ birtokán töltött hétvége után visszatér a washingtoni Fehér Házba 2023. augusztus 7-én. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva részleges tilalmat és korlátozásokat vezetett egyes Kínába irányuló befektetésekre – erről írt alá szerdán elnöki rendeletet Joe Biden. Az intézkedés alapján megtiltják, illetve bejelentési kötelezettséghez kötik amerikai érdekeltségek számára az üzleti kapcsolatot egyes  technológiáknál a rendeletben szereplő aggályos országokkal, amelyet a Kínai Népköztársaságként, valamint a hozzá tartozó Hongkongként és Makaóként határoztak meg.

A jogszabály szerint az érintett technológiák és termékek körébe tartoznak a félvezetők és mikroelektronikai termékek, kvantuminformációs technológiák, valamint bizonyos mesterségesintelligencia-rendszerek.

A Fehér Ház közleménye alapján az amerikai kormány elkötelezett Amerikai biztonsága iránt és abban, hogy megvédje nemzetbiztonságát azáltal, hogy védelmezi a katonai innováció szempontjából kritikus újgenerációs technológiákat.  

A rendelettel kapcsolatban kormányzati illetékesek azt hangsúlyozták, hogy a kínai befektetések korlátozása kifejezetten nemzetbiztonsági érdekeket szolgál, és nem gazdaságpolitikai intézkedésről van szó. Szerintük a termékek és technológiák szűk körét érinti a lépés, amellyel meg tudják védeni a nemzetbiztonság érdekeit amellett, hogy fenntartják az Egyesült Államok elkötelezettségét a nyitott befektetési politika iránt.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az elnöki helikopter előtt, amint a Delaware állambeli Wilmingtonban lévő birtokán töltött hétvége után visszatér a washingtoni Fehér Házba 2023. augusztus 7-én (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.