Láthatáron az ukrán korrupcióellenes civil besúgóhálózat

A szovjet hagyományokat levetkőzni képtelen, EU-tagjelölt Ukrajnában hamarosan hivatalos, online spiclioldalt hoznak létre, ahol névtelenül fel lehet jelenteni a korruptnak vélt cégeket.

Magyar Nemzet
2023. 08. 24. 4:50
ZELENSZKIJ, Volodimir
Szoledar, 2023. augusztus 14. Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökrõl a frontvonalon harcoló egységek fõhadiszállásán tett látogatása során a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Szoledarban 2023. augusztus 14-én. MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata Fotó: Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges ötlettel állt elő a Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség (NKÜ) Ukrajnában. Szeptember elején szeretnének egy olyan speciális weboldalt elindítani, melynek segítségével az emberek névtelenül bejelenthetik, ha valahol korrupciót tapasztalnak vagy tudomásukra jutott korrupcióval kapcsolatos eset. Az elképzelésről, Olekszandr Novikov, az NKÜ vezetője az ukrán televíziók egységes műsorfolyamán számolt be. 

Szeptember első napjaiban, reményeink szerint, a Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség létrehozza a leleplező oldalát. Ez egy különleges eszköz, amely azt biztosítja, hogy a különböző szervezetek, cégek alkalmazottai anonim bejelentést tegyenek a munkahelyükön tapasztalható korrupcióról. Ezek az információk el fognak jutni az illetékesekhez: Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Irodájához, a Nemzeti Ügynökséghez és az Állami Nyomozó Irodához, valamint a Nemzeti Rendőrséghez is

– fogalmazott Novikov. 

 

Jutalom jár a besúgásért

A háború által sújtott és rendkívül nehéz gazdasági helyzetben levő ukránokat azzal ösztönzik a besúgásra, hogy részesedést ajánlanak fel nekik a besúgásért. 

A NAÜ vezetője ugyanis azt is bejelentette, hogy hamarosan arra is lehetőség nyílik, hogy a bíróság döntése után a bűncselekmény tárgyának tíz százalékát megkapja az anonim bejelentő. 

Egyben biztosított mindenkit arról is, hogy a portál a világ legmodernebb weboldala lesz, ami figyelembe veszi az Európai Unió ajánlásait, illetve más országok tapasztalatait is a visszaélést bejelentőkkel való együttműködésben. 

– Nagyon fontos a leleplezés kultúrája, ugyanis felelősségteljes állampolgárok nélkül – mint amilyenek a bejelentők – nem tudjuk a zéró toleranciát megteremteni a korrupció ellen – mondta Novikov, aki hozzátette, hogy a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróságon jelenleg is tárgyalnak egy olyan ügyet, melyben hamarosan ítélet születik, és Ukrajna történetében először ki fogják fizetni a feljelentőt is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a jutalom mértéke a törvények által korlátozva van: nem lehet több, mint tíz százaléka a bűncselekmény tárgyának. 

A maximálisan kifizethető összeg pedig nem lépheti át a 14 millió hrivnyát, vagyis a 135 millió forintot. 

Erről még 2020 elején fogadott el törvényt az ukrán törvényhozás. 

 

Minden eddiginél nagyobb méreteket ölt a korrupció

Zavarosban a legkönnyebb halászni, háborús időkben pedig minden halastó aranybánya. Pláne Ukrajnában, ahol mindent rá lehet kenni az orosz–ukrán háborúra. Ha valami eltűnik, egyszerűen azt mondják, hogy elküldték a frontra a katonáknak, mert nekik nagyobb szüksége volt rá. Legyen szó gépjárműről, humanitárius segélyről, ruháról vagy éppen élelmiszerről. 

Mindeközben az ukrán katonák arra panaszkodnak, hogy alig jut el valami hozzájuk a különböző felajánlásokból a frontra, mert azt menet közben az álhazafi önkéntesek szétlopják. 

A közösségi oldalak hemzsegnek az olyan videóktól, ahol a katonák szabályszerűen koldulnak, arra kérvén a lakosságot, hogy küldjenek nekik pénzt élelmiszerre vagy éppen drónra.

A korrupció olyan méreteket öltött, hogy mindennapi témát nyújt az ukrán Telegram csatornáknak is. A Szpletnyica nevű népszerű, ellenzékinek számító csatorna legutóbbi elemzése is rendkívül érdekes. Szerintük Zelenszkij elnök korrupcióellenes intézkedései nem több mint szemfényvesztés. Potyomkinból pedig jelesen vizsgáztak a mindenkori hatalom képviselői. 

Mint azt a Szpletnyica írja, az, hogy Zelenszkij felmentette a megyei hadkiegészítő parancsnokokat csak egy csepp a korrupció tengerében, mely felfalja Ukrajnát. Ha békeidőben a kormányzat az útépítéseken és az infrastruktúra-fejlesztésen hízott – illetve mosta a pénzt az irányított cégeken és televíziós vállalkozásokon keresztül –, addig mostanra már kiegészítették a sémáikat a humanitárius segélyek szétlopásával és az ukrán adófizetők, valamint a nyugati partnerek katonai segítségének eltulajdonlásával. 

Íme, néhány homályos séma, amit csak az elmúlt másfél hónapban alakítottak ki: 

  • Fedorov miniszterelnök-helyettes a Gyija nevű állami portálon keresztül fogadja a felajánlásokat egy orosz tulajdonosokkal rendelkező cégen, a Jedinij Prosztyiron keresztül. Minden egyes pénzügyi tranzakció után 2,2 százalékot szed be. 
  • A Freedom nevű állami tévécsatorna 2000 karakterenként 4000 hrivnyáért rendeli a szövegírást, összesen 2,6 millió hrivnyáért. Ukrajnában azonban 60-tól 120 hrivnyáig mozog 1000 karakter ára. 
  • Az Elnöki Iroda helyettes vezetője, Rosztiszlav Surma pénzt kap az energiaszolgáltatótól a megszállt területeken lévő napelemtelepeken megtermelt áram után. Eddig a környezete 320 millió hrivnyát keresett ezen. 
  • Lembergben eltűnt az Egyesült Államok humanitárius segélye, melynek értéke 34 millió hrivnya volt. 
  • A hazaáruló Andrij Derkacs emberei, az Elnöki Iroda vezetőjével, Andrij Jermakkal egyetértésben irányítják az állami Energoatomot, és pályázatokat írnak ki 0,6 milliárd hrivnya értékben, az egyébként Oroszország ellenőrzése alatt álló Zaporizzsjai atomerőműre. 
  • A polgári titkosszolgálat, az SZBU elnökének Silo vezetéknevű megbízottja szed jattot a vámhivataloktól, az adóellenőröktől és a hadkiegészítőktől. 150 millió hrivnyát költenének a volinyi területen lévő Kiverci stadion futópadjainak javítására. 
  • A Kárpátaljai Megyei Közigazgatás pályázatot írt ki Fekete-Tisza községben útfelújításra, 596 millió hrivnya összegben. A Bukovel Kft. itt tervezi felépíteni legújabb hegyi üdülőjét. A tulajdonosok nem mások, mint Zahar és Okszana Palicja, vagyis Igor Palicja parlamenti képviselő gyermeke és annak felesége. Palicja pedig Igor Kolomojszkij oligarcha partnere az Ukrnafta vállalatnál. 
  • Háborús időkben az ukrán parlament félmilliárd hrivnyát különített el a Holodomor emlékmúzeum megépítésére. A pontos összeg 574 millió hrivnya. 
  • A Nép Szolgája nevű kormánypárt tagjai pénzért árulják a Sljah nevű online engedélyt, mely lehetőséget biztosít a hadkötelesek határátlépésére. Emellett telefonos ügyfélszolgálatokat működtetnek, melynek munkatársai pénzt csalnak ki a jóhiszemű polgárokból a hadsereg fiktív megsegítésére. 
  • A háború árnyékában Dnyepropetrovszk megyében újra egy olyan útszakasszal foglalkoznak, amit már 2020-ban 46 millió hrivnya értékben szakaszosan felújítottak. Akkor a tendert egy fitneszedző, Reznyicsenko Budinvest-Engineering nevű cége nyerte. Igaz, most teljesen újjáépítenék az utat 865 millió hrivnyáért, mely a „legfontosabb feladat” háborús időben. 
  • Reznyikov védelmi miniszter folytatja a hadsereg szétrablását. A napokban derült ki a Védelmi Minisztérium legújabb korrupciós botránya, amikor is félmilliárd hrivnyáért vásároltak téli ruházatot a katonáknak, mely valójában nyári ruha volt, és rendkívül rossz minőségű. 

Meg kell érteni, hogy a korrupt szisztéma nélkül Ukrajna működésképtelen. Történelmileg azonban úgy alakult, hogy a korrupció Ukrajnában nem törvénysértés, hanem az állam tartószerkezete. Sőt, minden szinten lopnak, kezdve Ukrajna elnökétől, a megyei és járási csinovnyikkal bezárólag – írták.

Borítókép: Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről a frontvonalon harcoló egységek fõhadiszállásán tett látogatása során a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban 2023. augusztus 14-én (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.