Nagy bajt sejtenek: Belarusz elhagyására szólították fel az állampolgárokat

A nagykövetség utasítása szerint az amerikaiaknak haladéktalanul távozniuk kell az országból.

Gábor Márton
2023. 08. 21. 20:34
BLINKEN, Antony
Washington, 2023. augusztus 15. Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a washingtoni külügyminisztériumban 2023. augusztus 15-én. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A litván kormány ugyanis augusztus 18-án lezárta a Belarusszal közös két határátkelőt. Négy határátkelőhely jelenleg is nyitva van, azonban a lengyel, a litván és a lett kormány egyaránt kilátásba helyezte a Belaruszba vezető határátkelők további lezárását.

A nagykövetség szerint ha tehetik, az amerikai állampolgárok ne utazzanak Belaruszba, mivel a belarusz hatóságok továbbra is elősegítik Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúját, a helyi törvényeket önkényes módon hajtják végre, a nagykövetség pedig csak korlátozottan képes segíteni a Belaruszban tartózkodó vagy oda utazó amerikai állampolgároknak.

A Fehéroroszországban tartózkodó amerikai állampolgárokat pedig azonnal távozniuk kell. A nagykövetség ajánlása szerint az amerikaiak lehetőleg a Litvániával és Lettországgal közös határátkelőkön keresztül, vagy repülővel hagyják el az országot, és semmiképp se menjenek Oroszországba vagy Ukrajnába. 
Ha valaki mégis úgy dönt, hogy Fehéroroszországba utazik, azt tanácsolják nekik, hogy rendelkezzenek olyan vészhelyzeti tervvel, amely nem támaszkodik az amerikai kormány segítségére, illetve egy menekülési útvonallal, amelyen keresztül azonnal el tudják hagyni az országot. 

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a washingtoni külügyminisztériumban 2023. augusztus 15-én (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.