Novák Katalin a háború szimbolikus helyszínein járt kijevi látogatásakor

Novák Katalin köztársasági elnök ukrajnai látogatásának második napján a Kijev közelében fekvő Zahalci községben magyar támogatással újjáépülő óvodát és iskolát keresett fel, kora délelőtt pedig megkoszorúzta az orosz–ukrán háborúban elhunytak emlékhelyét, valamint tárgyalt az ukrán emberjogi főbiztossal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Twitter, Facebook2023. 08. 23. 15:02
Forrás: Novák Katalin közösségi oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kárpátaljai programját követően Kijevbe látogatott Novák Katalin köztársasági elnök. Az államfő szerdán kora délelőtt megkoszorúzta az ukrajnai háború áldozatainak emlékfalát, majd meglátogatta az ukrán Gyermekjogi Központot, ahol találkozott Dmitro Lubineccel, az ukrán parlament emberi jogi biztosával.

Az ukrán ombudsman tájékoztatta Novák Katalint arról, hogy miként zajlik a megszállt területekről korábban Oroszországba került gyermekek hazaszállítása, rehabilitációja. A magyar államfő emlékeztetett arra, hogy Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, ezen belül pedig kiemelt figyelmet fordít az ukrán gyerekek üdültetésére. Dmitro Lubinec köszönetét fejezte ki az államfőnek mindazért a segítségért, amit Magyarország a háború kitörése óta nyújt Ukrajnának. 

Bajban ismerszik meg a barát

– mondta, hozzáfűzve, hogy Magyarország az elsők között fogadta az ukrán menekültek tíz- és százezreit és megfelelő ellátást biztosított számukra, amiért minden magyart köszönet illet.

„A háború legnagyobb áldozatai a gyermekek, ezért szerettem volna jobban megismerni helyzetüket” – ezt már Twitter-bejegyzésében írta Novák Katalin. A köztársasági elnök kijevi vizitje alkalmával ellátogatott a Gyermekjogvédelmi Központba, ahol első kézből értesülhetett az ukrán gyermekek problémáiról és nehézségeiről.

Magyarország támogatásával ötszáz ukrajnai, és száz Magyarországon élő ukrán menekült gyermek táborozik a héten a Balatonon, köszönhetően az Erzsébet-tábor programnak

− folytatta az államfő. Hozzátette: az Erzsébet-tábor program egyik fő támogatójaként céljuk az, hogy megteremtsék a nyaralás lehetőségét olyan gyermekeknek, akiknek hátrányos helyzetük miatt ez nem adatott meg.

 

A Dmitro Lubineccel folytatott megbeszélésen a köztársasági elnök felvetette a kárpátaljai magyar kisebbség nyelvhasználati és oktatási jogaival kapcsolatos kérdéseket. Az ukrán ombudsman ezzel kapcsolatban az MTI tudósítójának kifejtette, hogy nincs semmi probléma a magyar féllel való kapcsolattartásban, mindenkinek gondoskodnia kell a saját állampolgárainak a jogairól – fogalmazott.

Novák Katalin ezt követően olyan Kijev környéki településeket keresett fel, amelyeket a háború első heteiben közvetlenül sújtottak a fegyveres harcok. A köztársasági elnök Moscsun községben részt vett a főváros védelmében vívott harcokban elhunyt ukrán katonák emlékére rendezett ceremónián.

Ezt követően felkereste a Kijevtől 25 kilométerre fekvő Bucsa városát, ahol az oroszok kivonulása után a feltárt tömegsírokban több száz áldozatot találtak. 

A helyi pravoszláv templom kertjében emlékhelyet létesítettek, amelyet ugyancsak megkoszorúzott Novák Katalin.

Az államfő kora délután felkereste Zahalci községet, ahol magyar kormánytámogatás bevonásával, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet koordinálásában jelenleg is tart a harcokban jelentős károkat szenvedett óvoda és iskola épületének újjáépítése. A munkálatok befejezéséig egy ötven fő befogadására alkalmas, korszerű óvodában foglalkoznak a gyerekekkel, amelyet az idén tavasszal adtak át, ugyancsak a segélyszervezet jóvoltából.

A bajban lévők Magyarország segítségére minden körülmények között számíthatnak, a gyerekek különösen is

írta Novák Katalin a Facebook-bejegyzésében.

Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy jelenleg több mint félmillió embernek segítenek Ukrajnában különböző programok keretében. Tavaly több mint tízmilliárd forintot fordítottak humanitárius segítségre, amelynek a harminc százaléka forrás, a többi a segélyszervezet gyűjtéseiből és sikeres pályázataiból származik.

Novák Katalin kedden érkezett Ukrajnába, először a kárpátaljai Beregszászban tett látogatást, ahol a nagytemplomban megrendezett ökumenikus istentiszteleten beszédet is mondott. Ez követően a kárpátaljai magyar közösség politikai és vallási vezetőivel is egyeztetett, hogy első kézből értesüljön a helyiek problémáiról, mindezt azért, hogy a szerdán megrendezésre kerülő Krími Platformon hitelesen tudja tolmácsolni azokat többek közt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felé. 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.