Százezernél is több amerikai katona állomásozik Európában

Németországban vannak a legtöbben, egy új komplexummal pedig tovább növelnék létszámukat.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA, Stripes.com, Statista2023. 08. 12. 20:02
Fotó: Unsplash.com/Joel Rivera-Camacho
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy körülbelül 1,3 milliárd dolláros amerikai fejlesztési és bővítési munkálat kezdődött Bajorországban, ami ha elkészül, 50 épületből áll majd és 5000 katona elhelyezésére lesz majd lehetőség benne. Az amerikai hadsereg kiképzőtáborát az előzetes tervek szerint tíz év alatt fejezik majd be. Az amerikai hadseregtől Dan Kent ezredes vett részt az építkezés megkezdésén, és mint elmondta, gyakorlatilag egy új várost építenek.

Három évvel ezelőtt történt, hogy az akkori amerikai elnök, Donald Trump bejelentette, hogy 12 ezer fővel csökkentik a németországi amerikai jelenlétet. Ám az ukrajnai háborúra válaszul Washington újból elkezdte növelni Európában állomásozó katonáinak számát. Amerikai bázist hoztak létre Lengyelországban, a NATO-tagállamok pedig arra sürgették Joe Biden amerikai elnököt, küldjön minél több egységet a szövetség keleti szárnyának megerősítésére.

Júliusban Washington bejelentette, hogy újabb háromezer fős kontingens érkezik a kontinensre, ezzel már több mint húszezer amerikai katona érkezett Európába az ukrajnai háború kirobbanása óta. Számuk jelenleg 120–130 ezer körül mozoghat. 

Egy tavalyról szóló kutatás alapján közülük a legtöbben, több mint 35 ezren Németországban vannak, ez nem meglepő, hiszen a Szovjetunió felbomlását követően mindig is Németországban állomásozott a legtöbb amerikai katona. Olaszországban 12 ezer felett van a számuk, Nagy-Britanniában pedig több mint kilencezer amerikai katona várja a további parancsot. A NATO keleti szárnyára az amerikaiak hétezer embert vezényeltek. Hazánkban 77 katona teljesített szolgálatot. 

Statistic: Number of active-duty United States military personnel in Europe in 2022, by country | Statista
Find more statistics at Statista

Hiába a rengeteg katona Európába, messze nem olyan fényes az amerikai hadsereg helyzete, mint ahogy mutatni szeretnék. Hatalmas bajban vannak, hiszen idén sem a légierőbe, sem a szárazföldi egységekhez nem sikerült megfelelő számú embert toborozni. A hiányt pedig bevándorlók bevonásával oldanák meg. A légierőnél már el is végezte az első bevándorló származású csapat az alapkiképzést. Azok a migránsok, akik belépnek a programba, gyorsított folyamatban megkaphatják az állampolgárságot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash.com/Joel Rivera-Camacho)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.