Történelmet írhat Joe Biden – példátlan, hogy büntetőperbe fogják egy elnök fiát

Az ügyet vizsgáló különleges ügyész szerint az eset jelentős befolyással lehet a 2024-es elnökválasztásra is.

Homoky Réka
2023. 08. 12. 10:40
null
US-POLITICS-BIDEN Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmet írhat Joe Biden amerikai elnök, ám nem népszerűsége, hanem fia, Hunter Biden viselt dolgai kapcsán.

Pénteken David Weisst amerikai különleges ügyészt nevezték ki, hogy Hunter Biden ügyeinek vizsgálatát vezesse.

Az ügyész elmondása alapján nagy esélye van annak, hogy az amerikai elnök fia ellen büntetőper indul. Az újraválasztásáért kampányoló, hivatalban lévő elnök fia elleni esetleges per olyan példátlan esemény lenne az amerikai történelemben, amely jelentős hatással lehetne a 2024-ben tartandó elnökválasztásokra is. 

Weiss augusztus 11-én pénteken ugyanis bírósági beadványt terjesztett elő, melyben arra hivatkozott, hogy a felek közötti, peren kívüli megbeszélések időközben megszakadtak. – A kormány véleménye szerint az ügy nem fog megoldódni bírósági tárgyalás nélkül – írta az ügyész mindössze pár perccel azt követően, hogy Merrick Garland amerikai főügyész különleges jogtanácsosi státusba emelte Weiss-t, további jogköröket biztosítva neki a nyomozás folytatásához. 

Amint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, az ügyész kinevezését sokat kétkedve fogadták, Jim Jordan, az amerikai képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke a Twitteren arra hívta fel a figyelmet, hogy valami nem stimmel az ügyész körül. 

A bejegyzés szerint David Weiss először azt mondta, hogy nem rendelkezik a különleges ügyészi státushoz szükséges hatalommal, majd később ennek ellenkezőjéről beszélt. A republikánus képviselő szerint az ügyben valami nem stimmel.  

James Comer republikánus politikus szerint Garland főügyész lépése az igazságügyi minisztérium azon törekvésének része, hogy megpróbálja eltussolni a Biden-családot övező ügyeket. 

David Weiss több évtizedes szövetségi ügyészi tapasztalattal rendelkezik, emeli ki cikkében a CBS News. A jogászt eredetileg Donald Trump nevezte ki Delaware államügyészi posztjára, ahonnan a Biden-kormányzat alatt sem kellett távoznia. Az ügyész évek óta figyelemmel kíséri Hunter Biden tevékenységét, több külföldi országban folytatott pénzügyi és üzleti tevékenység miatt 2019 óta nyomoz az amerikai elnök fia után, majd idén áprilisban találkozott annak ügyvédjeivel, akik állapotfrissítést kértek a nyomozásról. 

Ezt követően júniusban megegyezés született, melynek értelmében Hunter Biden beleegyezett, hogy bűnösnek vallja magát két adózási vétségben, és alkut kötött a szövetségi ügyészekkel a fegyvertartás ügyében.  

Ezek után Weiss júniusban vádemelési javaslatot nyújtott be az amerikai elnök fia ellen adócsalás és jogellenes fegyverbirtoklás miatt, ám a tárgyalások megrekedtek, miután egy szövetségi bíró elutasította az előzőleg letárgyalt összetett vádalkut.  

Az amerikai elnök fia júliusban ártatlannak vallotta magát azt a vádat illetően, mely szerint 2017-ben és 2018-ban több mint másfél millió dollárnyi jövedelem után nem fizetett adót és hogy több mint százezer dollár tartozása van az állam felé. Nem tett beismerő vallomást egy másik ügyben sem, amelyben illegális kábítószerhasználattal és jogellenes fegyvertartással vádolják, ami bűncselekménynek minősül. 

Borítókép: Joe és Hunter Biden (Fotó: Andrew Caballero-Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.