Ukrajna várhatóan a jövő év végéig nem kap Hollandiától F–16-os vadászrepülőket

A hollandoknak addig is át kell állniuk az új F–35-ös gépek használatára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 22. 17:25
Az amerikai F-16-os harci vadászrepülőgépek több generációja 1974 óta van szolgálatban, sokak szerint ez a típus a legsikeresebb. (Fotó: Clash Report / Twitter)
Az amerikai F-16-os harci vadászrepülőgépek több generációja 1974 óta van szolgálatban, sokak szerint ez a típus a legsikeresebb. (Fotó: Clash Report / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnának 2024 végéig várnia kell arra, hogy megkapja az első holland F–16-os vadászrepülőgépet, mivel a holland légierőnek először át kell állnia az új F–35-ös gépek használatára, ez a folyamat pedig jövő év végéig tarthat – mondta el kedden a holland védelmi minisztérium szóvivője az NRC Handelsblatt napilapnak.

Vasárnap Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hollandiai látogatása után bejelentette, hogy Hollandia Dániával együtt F–16-osokat biztosít Ukrajnának az Oroszország elleni háborúban. Zelenszkij elnök a közösségi médiában pontosította, hogy Ukrajna 42 vadászgépet kap.

Az NRC Handelsblatt szerint Hollandia valóban rendelkezik 42 F–16-os repülőgéppel, azonban egyik sem áll azonnal rendelkezésre. A Volkel légibázison, Hollandia egyik legfontosabb katonai repülőterén továbbra is 24 F–16-ost használ a légierő a Benelux államok légterének megfigyelésére.

Ezek a repülőgépek csak akkor szállíthatók Ukrajnába, ha az F–35-ösök átveszik a helyüket

– hangsúlyozta a védelmi szóvivő az NRC-nek.

A szóvivő szerint az F–35-ösökre való átállás gyorsabban is megtörténhet, ha a kiképzés és más előfeltételek jól alakulnak, de megerősítette, hogy a folyamat akkor is több hónapot fog igénybe venni. A bevethető F–16-osok mellett a holland légvédelemnek 18 sugárhajtású repülőgépe van tartalékban.

Ezek közül tizenkettőt az amerikai Draken International hadipari cégnek akart az állam eladni, de ez meghiúsult a repülőgépek karbantartási állapotával kapcsolatos vita miatt. A védelmi minisztérium most azt vizsgálja, hogy a kétüléses repülőgépeket nem lehetne-e ukrán pilóták kiképzésére használni Dániában és Romániában.

Borítókép: Az amerikai F–16-os harci vadászrepülőgépek több generációja 1974 óta van szolgálatban, sokak szerint ez a típus a legsikeresebb (Forrás: Twitter/Clash Report)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.