A jövedelmek csökkennek, a gyerekszegénység csak nő az Egyesült Államokban

A gyerekszegénység több mint kétszeresére emelkedett, és csökkent a háztartások jövedelme az Egyesült Államokban 2022-ben – derült ki az amerikai statisztikai hivatal kedden megjelent adataiból.

Forrás: MTI2023. 09. 13. 6:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetségi adatnyilvántartó szervezet (US Census Bureau) szerint a háztartások éves jövedelmének középértéke (medián) 2022-ben 74 580 dollár volt, ami 2,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, és csaknem öt százalékkal alacsonyabb, mint 2019-ben.

A részletes adatokból az is kiderült, hogy a legmagasabb jövedelmi középértékkel az ázsiai amerikai családok rendelkeznek, míg a legrosszabb jövedelmi helyzetben változatlanul az afroamerikai háztartások vannak. Ugyanakkor az afroamerikaiak körében minden idők legalacsonyabb szintjére, 17 százalékra csökkent a szegénységi arány.

Az Egyesült Államokban egészében a szegénység aránya 11,2 százalék volt 2022-ben, lényegében változatlan 2021-hez képest.

A földrajzi megoszlásban az Egyesült Államok nyugati részén élő háztartások rendelkeznek a legnagyobb jövedelmi középértékkel, amit az ország északkeleti államaiban élők követnek, és a déli országrész zár a legrosszabb kereseti viszonyokkal.

A frissen megjelent statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokban 

a szegénységi szint alatt élő gyerekek aránya 12,4 százalékra ugrott tavaly, szemben a 2021-es 5,2 százalékkal.

A háztartások egy év alatti jövedelemcsökkenésének és a gyerekszegénység megugrásának okaként az elemzés a koronavírus-járvány idején bevezetett juttatások fokozatos kivezetését jelölte meg.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.