időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo

Az amerikai drón és az orosz légvédelmi rakéta hihetetlen találkozása + videó

Magyar Nemzet
2023.09.18. 18:50 2023.09.18. 18:55
Az amerikai drón és az orosz légvédelmi rakéta hihetetlen találkozása + videó

Ritka pillanatot örökített meg egy amerikai gyártmányú Puma drón fedélzeti kamerája. A pilóta nélküli rendszert Ukrajna felett repülve érte találat egy orosz légvédelmi rakéta által, azonban a felvétel tanúsága szerint épségben megúszta a találkozást – számolt be a Daily Mail brit hírportál. 

Mint írják, az eset azért is ritka, mivel az ukrajnai háborúban alkalmazott drónok átlagosan négy repülést tudnak végrehajtani anélkül, hogy megsemmisítsék őket. 

Az amerikai AeroVironment hadiipari vállalat által fejlesztett és gyártott rendszerek alig nyomnak többet 10 kilogrammnál, másfél kilogramm hasznos teherbírással, ez pedig lehetővé teszi, hogy könnyen manőverezhetők legyenek. A drónokat leggyakrabban felderítésre használják, a gyártó szerint bármilyen környezetben alkalmazhatók, legyen szó szárazföldi vagy tengeri műveletekről. 

Az ukrán haderő még 2022 októberében vásárolt 11-et a pilóta nélküli rendszerekből 14,6 millió dollárért. 

Ezek mellett Washington tavaly áprilisban bejelentette, 300 millió dolláros katonai támogatás részeként is biztosított Puma drónokat szövetségesének. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Sergei Supinsky) 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.