Ciprus, Izrael és Görögország a háromoldalú együttműködés kiszélesítéséről egyeztetett

Közös értékeket vallunk – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 04. 17:00
NETANJAHU, Benjámin; MICOTÁKISZ, Kiriákosz; HRISZTODULIDESZ, Nikosz
Nicosia, 2023. szeptember 4. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnök és Kiriákosz Micotákisz görög kormányfõ (b-j) sajtótájékoztatót tart az izraeli-görög-ciprusi csúcstalálkozón a nicosiai elnöki palotában 2023. szeptember 4-én. MTI/AP/Pétrosz Karadzsiasz Fotó: Pétrosz Karadzsiasz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ciprus, Izrael és Görögország vezetői a Földközi-tenger keleti medencéjében folytatott háromoldalú együttműködés kiszélesítéséről egyeztettek hétfőn Nicosiában. – Közös értékeket vallunk – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Kiriákosz Micotákisz görög kormányfővel és Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnökkel tartott találkozóját követően.

A legfontosabb együttműködési területként a felek a terrorizmus, illetve az erdőtüzek elleni harcot, valamint a védelmi, a biztonsági és az energetikai kérdéseket említették.

Ezen a nyáron mindannyian szenvedtünk a súlyos erdőtüzektől, és kölcsönösen segítettük egymást

– húzta alá Micotákisz a ciprusi és izraeli tűzoltó repülőgépekre utalva, amelyek segítettek megfékezni a lángokat Rodosz szigetén. Hozzátette, hogy a polgári védelmi együttműködés elsőbbséget élvez. A három vezető megállapodott abban, hogy megvizsgálják a Földközi-tenger keleti medencéjében kiaknázott földgáz Európába való eljuttatásának lehetőségeit, valamint az elektromos hálózataik összekapcsolását.

Hrisztodulidesz mindemellett felidézte, hogy a három országnak ez már a kilencedik csúcstalálkozója az utóbbi nyolc évben. A következő tanácskozást Izraelben tervezik megtartani.

Borítókép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnök és Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő (b-j) sajtótájékoztatót tart az izraeli–görög–ciprusi csúcstalálkozón a nicosiai elnöki palotában 2023. szeptember 4-én. (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Karadzsiasz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.