Hazahívhatja Ukrajna a hadköteles férfiakat, listáznák őket

Az ukrán kormánypárt egy olyan mechanizmus kidolgozásán dolgozik, amivel hazahoznák a hamis papírokkal külföldre menekülő férfiakat.

Gábor Márton
2023. 09. 01. 20:35
null
Kelet-Ukrajna, 2023. augusztus 18. Rakétagránátot rakodik le teherautóról egy ukrán katona Kelet-Ukrajnában 2023. augusztus 18-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Bram Janssen Fotó: Bram Janssen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán kormánypárt szerint az olyan katonai szolgálatra kötelezhető ukránokat, akik a katonai szolgálatra való alkalmatlanságról szóló hamisított igazolásoknak köszönhetően hagyták el Ukrajnát, kiadhatók hazájuknak. Ennek érdekében pedig Ukrajna más országokhoz fordulhat kiadatási kérelemmel.

A javaslatot David Arakhamia parlamenti képviselő jelentette be, akinek elmondása szerint először előzetes elemzést végeznek, ami több hónapot vesz igénybe.

Mi lesz azokkal, akik ezt tették? A törvény értelmében felelősségre vonják őket vesztegetés, hamisítás és mozgósítás megkerülése miatt

 – magyarázta Arakhamia. Egy másik kérdés az, hogy hogyan hozzák vissza azokat az embereket, akik már elmentek. Jelenleg a bűnüldöző szervek nem tudják elérni őket, de a büntető törvénykönyv módosítása szerint Ukrajna most megerősítette a nemzetközi jogsegély irányát, ezzel pedig egyszerűbbé tette a nemzetközi jogi aktusok elvégzését.

Így tulajdonképpen a világ bármelyik országában a bűnüldöző szervektől kérhetjük az ilyen emberek kiadatását és behozatalát Ukrajnába, ahol szembenézhetnek a megfelelő felelősségre vonással

 – zárta a képviselő.

Borítókép: Rakétagránátot rakodik le teherautóról egy ukrán katona Kelet-Ukrajnában 2023. augusztus 18-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. (Fotó: MTI/AP/Bram Janssen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.