Kezelhetetlenné vált a migránsválság a déli határon

Az illegális bevándorlók száma annyira megugrott, hogy a határon átlépőket szinte azonnal szabadon engedik.

2023. 09. 15. 5:15
null
New York, 2023. július 31. Migránsok a város által átmeneti befogadóközpontként használt New York-i The Roosevelt Szálloda elõtt várakoznak 2023. július 31-én. MTI/AP/John Minchillo Fotó: John Minchillo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóinformációk szerint a súlyosbodó határválság miatt a Biden-adminisztráció megkezdte a migránsok beengedését az Egyesült Államok belsejébe az arizonai Tucson szektorban. 

A területen ezen a héten egyetlen 24 órás időszak alatt több mint kétezer illegális határátlépést regisztráltak. A Fox Newsnak nyilatkozó források szerint ennek következtében a szektorban a migránsokat az utcára engedik, jellemzően a bíróságon való megjelenésre vonatkozó értesítéssel.

Tucson a migráció egyik leginkább leterhelt helyévé vált. A Foxnak nyilatkozó források szerint az ügynökök kedden több mint 7400 illegális bevándorlót fogtak el a határon. A beléptetőkapuknál történt találkozásokkal együtt ez a szám elérte a 9100-at.

A határőrség kedden ötezer migránst engedett szabadon felszólítással, és mintegy 21 ezer embert tart őrizetben.

A számok a határon a közegészségügyi rendelet májusi megszűnését követően csökkentek, és júniusban is alacsonyabbak maradtak. Júliusban azonban meredeken emelkedni kezdtek, augusztusban pedig a jelentések szerint ismét kétszázezer fölött volt az Egyesült Államokba érkezők száma. 

Azonban az Egyesült Államokba beengedett illegális bevándorlókkal is egyre több a probléma, Joseph Cuffari, a DHS főfelügyelője (IG) kiadta hivatalának ellenőrzését az ügynökség hatalmas Catch and Release hálózatáról, amelyen keresztül a tisztviselőknek kapcsolatot kellene tartaniuk azzal a több tízezer határátlépővel, akiket havonta engednek ki az amerikai közösségekbe.

Az IG-jelentés szerint 2021 márciusától 2022 augusztusáig a Biden vezette DHS több mint 177 ezer határátlépőt veszített szem elől. A jelentés megállapítja: ennek az egyik oka, hogy az amerikai határőrség (USBP) nem mindig tudja beszerezni és nem mindig rögzíti a migránsok amerikai címét.

Borítókép: Migránsok a város által átmeneti befogadóközpontként használt New York-i The Roosevelt Szálloda előtt várakoznak 2023. július 31-én
(Fotó: MTI/AP/John Minchillo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.