Kiújultak a tüntetések Jerevánban a hegyi-karabahi fejlemények miatt + videók

A tiltakozó örmények az ország vezetését és személyesen Nikol Pasinján miniszterelnököt teszik felelőssé.

2023. 09. 22. 9:48
HAJIYEV, Hikmet
Jereván, 2023. szeptember 21. Örmény tüntetõk gyülekeznek a kormányépületnél az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított "terrorellenes hadmûvelet" ellen tiltakozva Jerevánban 2023. szeptember 20-án. A Hegyi-Karabah ellen szeptember 19-én indított 24 órás hadmûvelet során Azerbajdzsán fegyverletételre kényszerítette az örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár térség fegyveres erõit. Hikmet Hajiyev, az azeri elnök tanácsadója közölte, hogy Azerbajdzsán a hegyi-karabahi örmények békés integrációját szeretné elérni. MTI/EPA/Narek Alekszanján Fotó: Narek Alekszanján
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiújultak a tüntetések Jerevánban, az örmény fővárosban péntek reggel, a rendőrség a tiltakozások 26 résztvevőjét előállította – közölte az örmény belügyminisztérium.

A tiltakozók több utcát lezártak, de a forgalom a belvárosban zavartalan. 

Az őrizetbe vettek között van Andranik Tevanján ellenzéki vezető, aki csütörtökön az utcák eltorlaszolására szólította fel a tüntetőket.

HAJIYEV, Hikmet
Örmény tüntetők vitatkoznak a kormányépületet védő rendőrökkel. Fotó: Narek Alekszanján

A pénteki tiltakozásokhoz diákok is csatlakoztak, miután több szakszervezet általános sztrájkot hirdetett.

Jerevánban a Hegyi-Karabah ellen január 19-én indított azerbajdzsáni hadművelet után kezdődtek a tiltakozások, a tüntetők a kormányépület elé vonultak, az ország vezetését és személyesen Nikol Pasinján miniszterelnököt téve felelőssé a fejleményekért. Január 20-án az azerbajdzsáni védelmi minisztérium bejelentette, hogy 

az orosz békefenntartók közvetítésével tűzszüneti megállapodás jött létre az azeri hadsereg és az ellene harcoló hegyi-karabahi örmény fegyveres alakulatok között. 

Szeptember 21-én az azerbajdzsáni Yevlax városban találkozó jött létre Baku és a hegyi-karabahi örmény lakosság képviselői között a terület reintegrációjának megvitatására – írta meg az MTI.

A rendőrség azonban továbbra is fokozott készültségben van, amennyiben erőszakos tüntetésekre kerülne sor.

 

Borítókép: Örmény tüntetők gyülekeznek a kormányépületnél az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított terrorellenes hadművelet ellen tiltakozva Jerevánban 2023. szeptember 20-án (Fotó: MTI/EPA/Narek Alekszanján)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.