Macronnak magyarázkodnia kell a pápai mise miatt

Támadás alatt áll a francia elnök a baloldalról. III. Károly után a pápával is találkozik Macron. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy nem Franciaországba, hanem Marseille-be látogat, így nem hivatalos állami látogatásról van szó. A köztársaság nehezen tudja kezelni, hogy az elnök vallási eseményen vesz részt, az elnöki irodának kell magyarázkodnia.

2023. 09. 22. 20:21
MACRON, Emmanuel
Vilnius, 2023. július 11. Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozik a sajtó munkatársainak, amint megérkezik a NATO-tagországok kétnapos csúcstalálkozójára Vilniusban 2023. július 11-én. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Károly brit király Franciaországban tett állami látogatása megmozgatta a francia közéletet. Az esemény versailles-i záróvacsoráját kiváltképp nagy érdeklődés fogadta, ahol olyan sztárok ültek a brit uralkodóval és a francia elnökkel egy asztalnál, mint Mick Jagger és Hugh Grant. A francia helyi lapoktól kezdve neves európai portálokig latolgatni kezdték, mi lehet az oka a francia nép különös szeretetének az uralkodócsalád iránt. 

Olyan statisztikák öntötték el a médiát, mint hogy II. Erzsébet brit királynő temetése az aktuális televíziós nézettség hány százalékát is tette ki, vagy hogy a koronázáskor a londoni hotelek iránti keresések száma hány száz százalékkal nőtt az online felületeken. A The Spectator egyenesen odáig ment, hogy úgy fogalmazott: 

„Mindebben ott van a francia vágyakozás a jelenlegi köztársasági rendszertől eltérő rendszer iránt.”

Ám az uralkodói vizit után egy nagyobb kihívás elé néz a szekuláris köztársaság, a napokban Ferenc pápa látogat ugyanis Franciaországba. Azaz nem teljesen, mivel a pápa úgy nyilatkozott, hogy Marseille-be megy, nem Franciaországba. Az egyházfő a Mediterrán Találkozók záróülését látogatja meg, amelyen mintegy hetven püspök, ifjúsági aktivista és más vallások képviselői vesznek részt a Földközi-tenger környékéről, és többször hangsúlyozta, hogy útja nem hivatalos állami látogatás.

Ennek ellenére Macron a lehetőséget kihasználva találkozni fog a pápával. És itt kezdődtek a nehézségek. A baloldali Jean-Luc Mélenchon rögtön támadásba vette ellenfelét az X felületén: 

Nem, elnök úr, nem az ön dolga, hogy elmenjen a pápai misére

Abban a szekuláris Franciaországban, ahol ugyan a menekülteket befogadják, de a fejkendő vagy az egész testet takaró muszlim öltözék kérdésével évtizedek óta küzdenek, egy ilyen bejegyzés bőven elég, hogy magyarázkodásra kényszerítse az elnöki irodát. Közölték, hogy Macron más vallási eseményeken is részt vett, maga az elnök pedig úgy nyilatkozott, hogy „nem katolikusként megyek, hanem a Francia Köztársaság elnökeként, udvariasságból és tiszteletből”.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozik a sajtó munkatársainak Vilniusban (MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.